Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

86 újságírót öltek meg 2007-ben a világon

Tavaly 86 újságírót öltek meg a világon munkája végzése közben - jelentette szerdán a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet. Az újságíró-áldozatok száma 5 év alatt csaknem megduplázódott, és 1994 óta nem volt ilyen magas, mint most.
1994-ben 203 riportert öltek meg.A legveszélyesebb ország Irak. A 86 újságíróból 47 itt vesztette életét. Az amerikai vezetésű nemzetközi invázió 2003-as kezdete óta összesen 207 újságíró halt meg a közel-keleti országban, több, mint annak idején a vietnami háborúban, a jugoszláviai polgárháborúban vagy az algériai háborúban.

Tavaly összesen 67 újságírót raboltak el, közülük 14 továbbra is fogságban van, mind Irakban. Tavaly naponta két újságírót helyeztek letartóztatásba, 135 még most is börtönben van. A Riporterek Határok Nélkül azonnali szabadon bocsátásukat követeli. Az internetes újságírókat inkább a börtön és a lapjuk bezárása fenyegeti.

Tavaly a világon a hatóságok több mint 2500 internetes híroldalt zárattak be, 65 internetes újságírót csuktak le, közülük 50-et Kínában. A Kínai Kommunista Párt Kongresszusa előtt a kínai hatóságok 2500 weboldalt, fórumot és blogot zártak be néhány hétre.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 02. 17:15
    „Érdekes. Milyen jól számontartják azt, hogy hány külföldi riportert újságírót öltek meg, hányat börtönöztekbe és mennyi Webes net-nek vezettek véget! Persze, azt meg minek is kötrnék az olvasók orrára, hogy, azért mert a valóságt akarták közzé tenni! Vagy azért mert meseírással foglalkoztak? Vagy, azért mert ép nem a jelenlévő hatalom által diktáltakat írták meg?
    No és a Magyar Újságírókkal mi van, akkor amikor nem a háztukat forgatják fel,vagy ép nem erőszakolják meg? Akkor csak a cenzúra pribékjei csinálnak belőlülk megélhetési sajtó munkatársakat? Erről tilos írni egy "demokráciában"? Itt ki félemlíti meg a sajtó munkatársasit a valóság közlése miatt? Erre is jó lenne a nyilvánosság előtti válasz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországhoz közeli Szlovák sípályák

Nyolcvannál is több sípálya csalogatja a szlovákiai hegyekbe mindazokat, akik a téli sportoknak… Tovább olvasom