Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

62 millió áldozata lehet a 2007-es influenzajárványnak

A Harvard Egyetem kutatói szerint egy világméretű influenzajárvány 62 millió halálos áldozatot szedhet 2007-ben. A szakemberek szerint az áldozatok 96 százaléka a szegény, rossz egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban veszítheti életét.
Az 1918-as spanyolnáthajárvány világszerte mintegy 50 millió ember életét követelte. A Harvard Egyetem kutatói most azt állítják, hogy az elvileg magasabb színvonalú egészségügyi ellátás ellenére 2007-ben 62 millió halálos áldozata lehetne egy világméretű járványnak.

A szakemberek szerint a legkiszolgáltatottabb helyzetben azok a szegény országok vannak, melyeknél a HIV és a malária tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Évszázadonként három-négy alkalommal pusztít világméretű halálos influenzajárvány. Egyes tudósok úgy vélik: küszöbön állhat egy új járvány, amit a madárinfluenza idézhet elő.

Bár a H5N1 vírusnak eddig összesen 258 halálos áldozata volt, a tudósok attól tartanak, hogy a vírus bármikor mutálódhat és villámgyorsan elterjedhet az emberek között, halálos járványt okozva.

Christopher Murray professzor és csapata megvizsgálta az 1918-as nagy spanyolnátha járványt. Az akkori halálozási arányokat kivetítve a 2004-es népesedési adatokra azt állapították meg, hogy hasonló járványban 51-81 millió ember veszítené életét.

A halálesetek 96 százaléka a legszegényebb országokban következne be, ahol nagy a túlnépesedés és korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.

Egy brit szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy egy esetleges járvány tragikus következményeit csak azzal lehetne enyhíteni, ha a legkiszolgáltatottabb népcsoportokat időben ellátnák megfelelő mennyiségű vakcinával és antibiotikummal.

Neil Ferguson ugyanakkor úgy vélte, hogy valószínűleg sokkal pragmatikusabb lenne olyan egészségügyi intézkedésekre összpontosítani, mint iskolák bezárása, otthoni karanténok és a maszkok viselése. Bár kérdéses, hogy ezek megfelelő mértékben képesek lennének-e lassítani a járvány pusztítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidel Castro pótolhatatlan

Fidel Castro kubai vezető pótolhatatlan és kudarcot fognak vallani azok, akik megkísérelnek a… Tovább olvasom