Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

5,7%-os a munkanélküliség Amerikában

Egyesült Államok - Hetedik hónapja folyamatosan csökken a munkahelyek száma az Egyesült Államokban és egy friss kormányzati jelentés szerint már egy négy évvel ezelőtti csúcsot is megdöntötte az elbocsátások száma. Júliusban 51 ezer ember veszítette el az állását. A romló gazdasági helyzetben a magáncégek első körben a munkaerőtől és az azzal járó költségektől szabadulnak meg.
A Labor Department jelentése szerint ebben az évben 463 ezer állást szüntettek meg, ezzel 5,7 százalékra emelkedett Amerikában a munkanélküliségi ráta. Jelenleg 1,7 millió embernek nincs munkája. Ez a szám nem tartalmazza azokat, akik maguk léptek ki, mert az újabb feltételeket nem fogadták el, vagy akik részmunkaidőre váltottak a teljes munkaidős állásukban. A munkanélküliség mértéke kétszerese a 2003 novemberi állapotnak.

Egyre nehezebb munkát találni a jelenlegi gazdasági helyzetben. A kiskereskedők 17 ezer embert küldtek el, az üzleti szolgáltatások területén 24 ezren veszítették el a pozíciójukat. A gyenge eladások miatt az autógyárak csökkentik a termelést, és 35 ezer munkástól váltak meg. A Wall Streeten és a jelentősebb ingatlancégeknél 4 ezren maradtak állás nélkül, a nyomtatott sajtóból 3400 embert küldtek el. A légitársaságok 900 dolgozójuktól váltak meg. A kormányzati munkaadók 24 ezerrel növelték a közalkalmazottak számát, hogy csökkentsék a magánszektorban keletkezett munkanélküliség mértékét. Átlagban csökkent a heti munkaidő, ezért a fizetések nem tartanak lépést a költségekkel.

Barack Obama, várható demokrata-párti elnökjelölt már korábban is azt javasolta, hogy a nagyobb profitokat termelők adóját emeljék a gazdaság stabilizálása érdekében, elsősorban az olajcégek profitjából forgassanak vissza a nehéz helyzetbe jutottak megsegítésére. Republikánus ellenfele, John McCain szenátor nem tartja helyes útnak az adók emelését, mert a gazdaság nem veszítheti el dinamizálható képességét. Az amerikaiak nem fogadnak el olyan szociális gazdaságpolitikát, amely visszaveti az országot, hangoztatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a meggyilkolt brit tinédzserlány testrészeit Brazíli

Brazília - A brazil rendőrség pénteken kereste a fejét és a végtagjait annak a brit… Tovább olvasom