Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

500-szoros radioaktivitás a pozsonyi esőben!

Szlovák beszámolók szerint március 29-én a szokásos sugárzási érték 500-szorosát mérték az esőcseppekben feldúsult jód-131-es izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei.
Ez azonban nem jelent veszélyt, a háttérsugárzás sem növekedett.

A szlovákiai jelenség arra utal, hogy a megsérült japán atomerőműből elszabadult radioaktív jódizotópfelhő a magas légkörben elérhette Európa közepét, így Magyarország területét is.

Ez első hallásra ijesztően hangzik, de valójában nem jelent semmiféle veszélyt. A szlovákiai érték a szokásosnak ugyan sokszorosa, de még így is töredéke az egészségügyi határértéknek. Fontos, hogy ez nem jelenti azt, hogy a háttérsugárzás emelkedett volna Pozsonyban. Egy pozsonyi egyetem neve elhallgatását kérő kutatója kérésünkre az imént ellenőrizte a háttérsugárzást a laboratóriumában található műszerrel, és az ott jellemző, normális értéket kapta. A kutató elmagyarázta, hogy a magas légkörben vándorló izotópfelhőben található jód-131 a kicsapódó esőcseppekben koncentrálódik, ennek köszönhető az eredmény.

Az index.hu cikkét olvassa el itt.

Olvasóink írták

 • 16. adalfold 2011. március 31. 10:03
  „Foglalkozása kontár. Oktatási miniszterként aláírta a Bolgonai folyamatot, ezért most több száz szak diálkjai esélytelenül állnak a munkaerőpiacon. Hiába tanultak, mesterre nem juthatnak be, nem mert hülyék, hanem mert át lettek verve.
  Számos egyetem fel sem tudott készülni új tantervvel, ezért iszonyatos mértékben romlott a színvonal.
  ugyanolyan liberális országpusztítás mint amit a szadesz művelt...
  Pokorni szakmaiságáról a Balneológusos beégése elítésével érdemes beszélni. A gyógy- és termálfürdők országában, Magyarországon a gyógyfürdőtan szakot ( balneológiát) betiltaná az egyetemnen, mert semmi köze nincs a magyar nemzetgazdasághoz.Szerinte ugyanis a balneológus bálnát tenyészt. Ilyen ember 4évig volt oktatási miniszter, most is kb aféle (biz elnök). Ilyenek teszik tönkre gyermekeink jövőjét.”
 • 15. adalfold 2011. március 31. 09:54
  „nem csak éjjel volt, fáradt voltam.de smittpálután szabadonm a hejjesirássi hibákal :P:D”
 • 14. turtle 2011. március 31. 03:41
  „adalfold Ez már az újmagyar, mint a Mézgában?”
 • 13. adalfold 2011. március 31. 01:23
  „csernobilrol még fontos. Orszagos tekintetben delet úgy may 1-2körül kezdett el átlagosan növekedni a hattérsugarza valoban rel alacsony görbederivált jellemzi. Azonban nyugaton, azaz itt győrmegyében az elseje az kiugró mértékű szeennyezés volt, a már említett radioaktív, ólomtartalmú záporeső miatt. Érdekesség, hogy győr megyében kimagaslóan nagyobb a rákos elhalálozások száma napjainkban is mint szabolcsban, borsodban, sőt baranyában,ahol uránérc van a föld mélyében. babene
  igen magas a sugarzas majus 10 körül éri el a szintet, és sajnos ez tart nyár közepéig, majd lassan csökken, bár a tűz eloltzása május közepére rendeződik, a por és főként a fedetlen maganyag abszorbeanciája révén tovább gyülemlik a radioaktív anyag hazánk talajában.
  Jelentős csökkenés mire megépül a szarkofág....szeptember-október hónap.

  no tehát a görbere nem igaz hogy gyengén nőtt. győrben kifejezetten ugrott. a csillapodás meg egyáltalán későn kezdődött sajnos.
  forrás: NTI ésorsz. atomen. hiv. ill. nemzetközi fallout térképek videok.
  ayvek ayvek. shalom”
 • 12. adalfold 2011. március 31. 00:13
  „Na a ComEENIUSos mondatom felelemaradt. szoval a Comenius nem háttéersugarzast mért hanem esőösszetételt. nem mindeg yzesem,mert a szabad por alakú izotóp beépülése sokkal nagyobb gáz mint a háttérsugárzás. szakmailag tehátnagyobb jelentőséget tulajdionmítok ennek az adatnakmint a megnövekedő háttérsugárzásnak.
  Azaz a jódiztotóp jelentléte PARÁSABB mint ha háttérsugarzast mértek volna. De a koncentracio elenyésző.
  DWatsontol kértem elnezest a hangnemert:)”
 • 11. adalfold 2011. március 31. 00:08
  „COMENIUUS elnezest A A hnagnemert.:S:(:)
  Na hát azért szögezzükle a kihullást csernobil kapcsán.
  Másnap vége felé indult meg jelentős mértékben a kihullási karéj, észak-europa fele, ezért érzékeltéka svedek először.
  A kihullási karáj M.O.-ot először Győr megyében érte el,mint egy kunkor....MÉgohzzá:
  NEVEZETES NAP 1986. bmájus elseje ZÁPOR GYŐR. Na az a zápor egykhullási zápor volt. Vagyis az első kontaminacio hazánkat akkor érte,azzal a záporRal. Vissza lehet követni meteorologiai honlapon, meg győriek is emlekeznek az záporra ami elmosta a majálist akkor.”
 • 10. adalfold 2011. március 31. 00:03
  „6. csompi1
  Azért ez brutál, amit mesélsz:S:S:S gondolod, h azért volt instantba extra adag kaja, mert idetolták a kontaminált szemetet?:S:S:(

  nézzétek. én mindig csak azon bszom fel az agyam igazán ,amikor az emberi élet a legértéktelenebbé válik.Elkötelezett híve voltam Fukushimáig az atomenergiának, bár Cserno előtt csak 2hónappal születtem, de bennem volt az,hogy az csak emberi mulasztás volt...konstrukciós hibákkal. És igen egyetemi szinten az irányban fejlesztem atudásom ami erről szól....
  Erre a mostani. Ilyen "áldozatok árán", meghogy ha robban a cucc, egyből az ember a legutolsó...még az uránpasztillák kimentése is fontosabb,mint a tervszerű rediológiai katasztrófa-erlhárítás. Japánban is mi volt?PRECÍZ nép, állítólag és annyira beparázott a helyzet, hogy kb locsolókannával..mnint a virágot. ISZONYAT!!!!
  NEM. Ilyet nem lehet. KI KELLVÁLTANI A NUKLEÁRIST.”
 • 9. adalfold 2011. március 30. 23:56
  „dWATSON EKKORA HAZUGSÁGOT...
  menj fel a bme Nti honlapjára vagy keress bármilyen szakanyagot neten.
  500 az még semmi egy impact-szerű esemény kapcsán (egyszeri dózis, egyszeri inkontamináció,azaz 1 eső)
  Csernobilban akkora kihullás volt, te szerencsétlen képzetlen, hogy ennek a 10000szerese sievertben mérve.
  És ráadásul a szomszéd ország b+.
  Másrészt meg KAJAK nem magas légköri áramlat, hanem spontán sztratoszféra= a felhők hozták ide egyenesen ,te.
  ...
  az kéne hogy igeneis.tanítsákaz embereket ien dolgokra. legyen felkészülve a piac legalább rohadt tisztasági pormaszkokkalmeg jóddal,amiről azt hazudjákmost,hogy nem is használ,mivel megrohanták a patikát az USAban.
  A piac legyen felkészülve, tartalék. Ne az ember legyenb értéktelen moslék!
  ugyan ez a politika. mit gondolsz miért érdeke minden globalista kormánynak ,hogy véletlenül se oktassanak modern történelmet vagy társadalomismeretet rendesen? Aztán meg mi fontosabb???hogy mi volt a kora-középkori Andokban, vagy az,hogy Orbán pl egy liberális anti-magyar tuskó volt 1997-ig ...most meg "mAGYAR, ANTI-OLIGARCHA". tISZTÁNLÁTÁS, KÉPZETTSÉG, TUDATOS ,DEMOKRATIKUS TÁRSADALOM.
  na.
  ...utópia, tudom.”
 • 8. Dwatson 2011. március 30. 20:11
  „Csernobil esetében is gyengén emelkedett a sugárzás majd erősen csökkent!10 évvel később egy szakértő arról beszélt hogy felesleges pánikot kelteni az emberekben,mert úgysincs menekvés előle,jobb ha nem tudják az igazságot!”
 • 7. Olajos 2011. március 30. 18:50
  „Múltkor fingottam egyet és 500-szoros lett a metán tartalom a levegőben! :)”
 • 6. csompi1 2011. március 30. 16:28
  „Soha nem felejtem el: -anno a Gyáév éttermében kajáltam napi rendszerességgel. Egyik napról a másikra megugrott a kaja minősége, bőségesen volt minden, és már egy hete minden nap friss üde saláta volt a rántott húshoz, és egyéb menyei étkekhez. Aztán bemondta a rádió, hogy baleset történt Csernobilban, és- többek között - ajánlatos kerülni a szabadban termelt friss zöldségeket......´.deja vu´”
 • 5. spot 2011. március 30. 16:15
  „Semmi pánik, Japán messze van:) Friss saláta spenóttal, ajánlom mindenkinek! Mosni sem kell, az eső lemossa:))))”
 • 4. annobon 2011. március 30. 15:15
  „Az ilyesfajta pánikkeltő cikkekről mindig a H1N1 jut eszembe...”
 • 3. hellboy780917 2011. március 30. 15:09
  „hasonló kaliberű nyitó hsz-szel párosulva...”
 • 2. maraton 2011. március 30. 15:06
  „Ismét egy idi.óta szenzációhajhász cikk...”
 • 1. arrabonem 2011. március 30. 14:57
  „"Ez első hallásra ijesztően hangzik, de valójában nem jelent semmiféle veszélyt."
  Sőt, biztos számos pozitív hatása is van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beomlott az alagút: 19 ember a föld fogságában

Tizenkilenc építőmunkást zárt el a külvilágtól egy beomlott alagút a délnyugat-kínai Jünnan… Tovább olvasom