Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

40 millió HIV-fertőzöt él a világon

Közel 40 millió HIV-vírussal fertőzött ember él szerte a világon, ez 2,6 millióval több a 2004. évi adathoz képest, az új fertőzöttek száma idén elérte a 4,3 milliót - olvasható a WHO és az ENSZ AIDS-ellenes hivatalának közleményében.
A fertőzöttek kétharmada, 24,7 millió ember Fekete-Afrikában él, közülük kerül ki az AIDS-ben elhunytak 75 százaléka, ez globálisan a 2,9 milliónyi halálos áldozatból 2,1 milliót jelent. A legnagyobb növekedés a fertőzöttek számában Kelet-és Közép-Ázsiában valamint Kelet-Európában van.

Dél- és Délkelet-Ázsiában 7,8 millió ember él HIV-vírussal, és ebben a térségben 860 ezer új fertőzöttet regisztráltak 2006-ban. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában az összesített statisztikai adatok szerint 1,7 millió HIV-fertőzött él és 270 ezer új fertőzést jelentettek.

A legnagyobb kockázati tényezőt a fecskendővel beadott kábítószer-használat, a védekezés nélküli prostitúció és a homoszexuális férfiak közötti szexuális kapcsolat jelenti, és ez egyértelműen felfedezhető az ázsiai, közép-európai és latin-amerikai HIV-fertőzéseknél. Kínában a becslések szerint 650 ezer HIV-fertőzöttet tartanak számon, és a járvány fokozatosan terjed a veszélyeztetett rétegből a társadalom egészére. A HIV-fertőzöttek felét a droghasználók teszik ki.

Sohasem volt még ilyen sok HIV-fertőzött nő, összesen 17,7 millió, ami 1 millióval több mint 2004-ben, amikor először végeztek összehasonlításokat. A HIV-fertőzés kockázatának kitett emberek közül kevesebb mint ötből csak egynek van esélye arra, hogy találkozzon a megelőzésben alapvetően segítő szolgálatokkal, és azok közül, akik részt vennének HIV-szűrésen, csak minden nyolcadiknak van lehetősége erre.

Több mint 1,6 millió HIV-fertőzött ember kap retrovírus elleni kezelést az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ez négyszer több mint 2003-ban. Bár még csak 24 százalékuk kapja meg az életük meghosszabbításához feltétlenül szükséges gyógyszereket, az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező 125 országban az elérhető védekezési stratégiákat figyelembe véve 2015-re 28 millió embert menthetnének meg a HIV-fertőzéstől, és ezzel 24 milliárd dollár orvosi kezelési költséget takaríthatnának meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai variációk az iraki helyzet javítására

Három variációt dolgozott ki egy Pentagon-bizottság az iraki helyzet javítására - írta a The… Tovább olvasom