Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

3 ezer szlovákiai magyar lett munkanélküli Magyarországon

Szlovákia - Áprilisban a vártnál kevesebben hagyták ott magyarországi munkahelyüket, Angliából és Írországból sem érkeztek haza nagyobb számban munkavállalók.

A nemzetközi gazdasági válság miatt eddig 3 ezer szlovákiai munkavállaló veszítette el magyarországi állását.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap cikke szerint március végén mintegy 15 ezer szlovák állampolgár dolgozott Magyarországon, ami 17 százalékos csökkenésnek (3 ezer fő) felel meg 2008 márciusához képest.
Az előző év azonos időszakában több mint 3 ezer szlovák munkavállaló lépett be a magyar munkaerőpiacra, 2009 első három hónapjában már csak 420.

A Komáromi járásban az év első hónapjában 426 olyan személy kérte nyilvántartásba vételét a körzeti munkahivatalban, aki korábban Magyarországon dolgozott - tudta meg a lap Dagmar Turekovától, a hivatal osztályvezetőjétől. Ez a szám azonban nem ad pontos képet arról, valójában hányan is veszítették el munkahelyüket Magyarországon. A közvetítő cégek ugyanis megpróbáltak más munkalehetőséget kínálni a velük szerződésben állóknak, így ők nem jelentek meg a nyilvántartásban. A Komáromi járásban a munkanélküliek aránya március végére elérte a 11,67 százalékot, ami 1,22 százalékkal magasabb az egy hónappal korábbinál.Az érsekújvári régióban több mint 8 ezer ember keres állást. Áprilisban 10 százalék fölé emelkedett a munkanélküliek száma. Azok, akik decemberben – a Suzukinál történt tömeges elbocsátások során – veszítették el állásukat, most még munkanélküli segélyt kapnak, így a még nagyobb gondok júliustól várhatók. Áprilisban a vártnál kevesebben hagyták ott magyarországi munkahelyüket, Angliából és Írországból sem érkeztek haza nagyobb számban munkavállalók. A régióban jelenleg főleg orvosokat, ápolónőket, pedagógusokat, cukrászokat, autólakkozókat és kőműveseket keresnek.

A rimaszombati munkaügyi hivatalban úgy tájékoztattak, nem tartják nyilván, hogy hány, Magyarországon munkát vállaló személy vesztette el állását. Ilyen adatgyűjtést – Olga Tereková osztályvezető szerint – bizonyos adatvédelmi szempontból nem végezhetnek.

Olvasóink írták

 • 3. elemér 2009. május 09. 16:27
  „Obama intézkedik és adómentességet beszünteti a multiknak. Akkor aztán lessz munkanélküliség Ir és Hollandban.”
 • 2. elemér 2009. május 09. 10:14
  „Hmm, ez bizony gyakran az USA-ban is igy van. Nemkivánnak visszamenni, mivel jártasok otthol. Inkább maradnak illegálisan. Mo.-n hülyébbek az emberek.”
 • 1. tricse 2009. május 07. 22:46
  „Angliából és Írországból sem érkeztek haza nagyobb számban munkavállalók.

  Pedig ott is nehéz manapság melót találni,bár azt azért tudni kell,hogy ha találsz ,ott kétszer annyi az órabéred mint itthon lenne! Ja és idézek valakit aki ott él:inkább éhezik Londonban,mint Győrben!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgépes merénylet egy bagdadi piacon

Tíz ember meghalt egy bagdadi piacon, további több mint harminc pedig megsebesült szerdán reggel,… Tovább olvasom