Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

39 ezer halott Európa útjain

Magyarországon 2001-ben 1239-en, tavaly 996-an vesztették életüket az utakon. A 20 százalékos csökkenés mindazonáltal elmarad a 28 százalékos uniós átlagtól.

Csökkent tavaly a halálos közúti balesetek áldozatainak száma az Európai Unióban, de az EU még mindig messze van attól a céljától, hogy jövőre már csak feleannyi legyen a haláleset, mint az évtized legelején - derül ki az úgynevezett Európai Közbiztonsági Tanács éves jelentéséből.

A hétfőn Brüsszelben közzétett adatok szerint tavaly 39 ezer halálos áldozattal jártak az autó-, kerékpáros- és gyalogosbalesetek uniós szinten. 2001-ben még 54 400 haltak meg közúti balesetben.
 
A jelentés azt is megjegyezte, hogy a tavalyi csökkenés sok országban a forgalom általános visszaesésének is köszönhető, amit viszont a gazdasági visszaesés és a viszonylag magas benzinárak okoztak. A brüsszeli székhelyű szervezet szerint ez különösen érvényes a balti államokra és Magyarországra.

Most először fordult elő, hogy az új EU-tagországokban átlagosan ugyanolyan mértékben csökkent a közúti halálozások száma, mint a 15 régebbi tagállamban.

A jelentés szerint a legbiztonságosabbnak továbbra is Svédország, Hollandia, Nagy-Britannia, valamint Málta útjai tekinthetők, míg a lista végén Románia, Bulgária, Szlovákia és Lengyelország található.
Romániában és Bulgáriában az elmúlt évtizedben nem javult, hanem romlott a helyzet, a többi tagállamban csökkent a halálesetek száma.
Luxemburg, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Lettország és Belgium közel 50 százalékos csökkenést ért el az évtized eleje óta, de ezek az országok nyugat-európai viszonylatban meglehetősen magas arányokkal indultak.

Uniós átlagban tavaly millió lakosonként 79-en haltak meg közúti balesetben. A jelentésből kiderül, hogy ez jóval kedvezőbb, mint az Egyesült Államok milliónként 122 fős mutatója.
Magyarországon az évized elején 121, tavaly 99 halálos áldozat jutott egymillió lakosra a statisztikák szerint.

Antonio Avenoso, a tanács vezérigazgatója szerint eljött az ideje, hogy az EU új programba kezdjen, amely egészen 2020-iog tarthat.
A jelentés kiemelte, hogy az elmúlt években csökkent a gyermekhalálozások száma, ugyanakkor még mindig magas a 14 éven aluliak aránya az áldozatok között. Az elmúlt tíz évben 18500 gyermek halt meg az utakon az EU-ban.

Üdvözölte a tanács azt is, hogy a tagországok fővárosaiban az átlagnál nagyobb mértékben csökkenő tendenciát mutat a közúti halálozások alakulása.

Ugyancsak kedvező folyamatnak minősítette a jelentés a járművek - saját utasaikra, illetve a gyalogosokra vonatkozó - biztonságának növekedését, de jelezte, hogy e téren is van még tennivaló.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. június 22. 15:01
    „Azért még messze tartanak az amcsiktol biztonságban. Van mi tanulni való. ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó akcióhős: Schwarzenegger túlélte a drámai repülést

Kényszerleszállást hajtott végre péntek este a kaliforniai kormányzót, Arnold Schwarzeneggert… Tovább olvasom