Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

363 tonna dollárt vittek az amerikaiak Irakba

Többmilliárd dollárt vittek az iraki hatalomátadás előtt Irakba az amerikaiak. Az iraki olajexportból és a Huszain-rezsim befagyasztott vagyonából származó, több mint 360 tonnányi bankjegyet katonai szállítógépeken vitték az arab országba. A dologra egy kongresszusi meghallgatáson derült fény kedden.
Több mint háromszázhatvan tonnányi készpénzt - több milliárd dollárt - szállítottak amerikai katonai repülőgépeken az Egyesült Államokból Irakba a 2004. júniusi hatalomátadás előtt - derült ki kedden Washingtonban egy kongresszusi meghallgatáson. "Ki az, aki szellemi képességeinek a birtokában 363 tonna készpénzt küld egy háborús övezetbe? Kormányunk ugyanis éppen ezt tette" - mondta az ülésen Henry Waxman kaliforniai demokrata párti képviselő, a képviselőház felügyeleti bizottságának elnöke.

2003. december 12-én másfél milliárd dollárt, következő év júniusában pedig két részletben összesen négymilliárd dollárt raktak föl katonai szállítórepülőgépekre, és indítottak útnak Irakba. Az összegek az iraki olajexportból, az ENSZ olajat élelmiszerért programjából és a Huszein-rezsim befagyasztott vagyonából származtak.

Paul Bremer, aki a közvetlen harci cselekmények után Irakot kormányzó szövetséges erők ideiglenes hatóságának (CPA) igazgatója volt, a meghallgatáson azt mondta, az iraki pénzügyminisztérium kérésére indították útnak a szállítmányokat. "Egy háború kellős közepén voltunk, nagyon nehéz körülmények között dolgoztunk, és gyorsan kellett cselekednünk, ha azt akartuk, hogy ez az iraki pénz az iraki nép javát szolgálja" - mondta Bremer, emlékeztetve, hogy Irakban nem volt működő bankrendszer, és a modern elszámolási rendszereket sem lehetett alkalmazni háborús körülmények között.

Irak volt amerikai kormányzója demokrata párti képviselők felvetésére, hogy nem juthatott-e az irdatlan pénzmennyiség egy része a felkelők kezére, azt felelte: nincs tudomása arról, hogy pénzeket a szándékolttól eltérő célra fordítottak volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb áldozata van a madárinfluenzának Egyiptomban

Egy tinédzser az újabb áldozata a madárinfluenza emberre is veszélyes változatának Egyiptomban. A 17… Tovább olvasom