Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

3500 éves kősírt tártak fel

Egy kereken 3500 éves, több száz csontot és kincseket tartalmazó és mindeddig érintetlen kősírt tártak fel tübingeni tudósok a közép-szíriai Qatna királyi palotában.

A Tübingeni Egyetem és a Württembergi Tartományi Múzeum illetékesei hétfőn elmondták: a felbecsülhetetlen értékű kincsek mellett legalább harminc ember földi maradványait találták meg. Peter Pfälzner régész szerint valószínűleg a királyi család tagjairól vagy a qatnai udvartartás tagjairól van szó. Hozzátette, a sírhely hatalmas felfedezésnek számít, mivel érintetlen: nem fosztották ki a sírrablók.

Az időszámításunk előtt 1800-ban alapított Qatna a késői bronzkori Szíria egyik legjelentősebb királysága volt. Az Ókori Keleti Kultúra Tübingeni Intézetének régészei 2002-ben már feltártak itt egy királyi sírt.
Az idén nyáron felfedezett sírkamrára a palota északnyugati szárnyánál végzett ásatások során bukkantak rá. Egy hatalmas kőajtón keresztül jutottak be a kutatók a 4,9 méter széles és 6,3 méter hosszú kriptába. A helyiség a királyi palotából közvetlenül elérhető.

A csontokat nem anatómiailag logikus sorrendben, hanem csoportosítva halmozták fel. A famaradványok pedig arra utalnak, hogy egyes testeket ládákban helyezték el a sírban. Mindebből a tudósok arra következtetnek, hogy eredetileg a holttesteket máshol temették el, majd később a szokatlanul jó állapotban maradt leleteket áthelyezték.

A csontvázak mellett a régészek számos kerámiatálat és több, gránitból és alabástromból készült edényt is találtak, amelyek egykor az egyiptomiak hatására terjedtek el. Az egyik ilyen edényben értékes arany ékszerekre is bukkantak; a csontvázak mellett is számos arany gyűrű, diadém feküdt. A leletek között aranylemezek is megtalálhatók, amelyekkel a falakat vagy a bútorokat díszítették. Mindezek alapján a régészek úgy gondolják, magas rangú hivatalnokokat, hercegnőket és vezíreket, katonai vezetőket temettek a sírkamrába.

Egyelőre további kutatásokat igényel annak kiderítése, kiket temettek közvetlenül a királyi palota alá. Az ásatás sok kérdést hagy nyitva, mivel hiányoznak a temetkezés korából származó feliratok.

A 2002-ben végzett ásatások leleteit október 17-től láthatják az érdeklődők a Württembergi Tartományi Múzeumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határozatlan sztrájkot hirdettek a párizsi postások

A francia posta vezetősége szerint a dolgozók 14, a szakszervezetek szerint 25 százaléka vett… Tovább olvasom