Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

33 napig várt a 33 chilei bányász - hamarosan a felszínen lehetnek

Elérte az egyik fúrószerkezet a több mint két hónapja a föld alá rekedt chilei bányászok menedékhelyét, így napokon belül megkezdhetik kimentésüket.
Autókürtök és szirénák zúgása, harsány füttykoncert hangzott fel a jó hír hallatán, miközben az aggódó családtagok könnyekben törtek ki a megkönnyebbüléstől. Laurence Golborne bányaügyi miniszter jelentette be, hogy 33 nap után helyi idő szerint szombat reggel nyolc óra 5 perckor érte el az alagutat 58 centiméteres átmérőre kiszélesítő fúrófej a 622 méteres mélységet.

A 33 bányásznak azonban még legalább keddig kell várni ahhoz, hogy a felszínre emeljék őket. Előbb a mérnökök videokamera segítségével megvizsgálják, hogy az alagút fala kellőképpen egyenletes és stabil-e, vagy meg kell erősíteni több tonnás acélcsövekkel.

A döntés nem lesz könnyű. Az acélcső ugyan megakadályozhatja, hogy kövek szakadjanak ki és esetleg megrongálják a henger alakú, acélhálóból készült mentőkabint, amellyel a bányászokat egyenként felhozzák. Másrészt viszont nem tudnak egy bányászt sem megmenteni, ha az instabil bányában újabb nagyobb omlás következik be, és a cső maga is katasztrofális akadályt jelenthet.

"Egy csomó csővezetéket lehet leereszteni egy 600 méteres lyukba, amelyek több mint 150 tonnát nyomnak. És ez a szerkezet olyan helyzetbe kerülhet, hogy megakadályozhatja a mentőkapszula mozgatását. A döntést nem olyan könnyű meghozni" - mondta Golborne arra figyelmeztetve, hogy bár jelentős előrelépés történt, még egy embert sem mentettek ki.

Miután a mérnökök eldöntötték, hogy szükség van-e az alagút megerősítésére acélcsövekkel akár részben, akár egészében, áttérhetnek a tényleges mentésre.

Ha minden jól megy, jövő héten kedden megkezdik az egész Chile által várt akciót: a bányászokat egyenként hozzák fel, egy-egy út pedig egy-másfél órát vesz igénybe. Ennek megfelelően másfél-két nap alatt mindenkit felhozhatnak, s a helyi gyors orvosi ellenőrzés után azonnal a copiapoi kórházba visznek mindenkit egészségügyi ellenőrzésre és megfigyelésre.

A bányászok augusztus 5-én földomlás következtében rekedtek a Chile északi régiójában, az Atacama-sivatagban található arany-és rézbányában. Három fúrószerkezet is dolgozott egymással párhuzamosan, közülük a denveri Jeff Hart által irányított fúró ért célba elsőként.

"Nincs annál fontosabb, mint menteni, feltehetően 33 életet megmenteni. Nincs ennél fontosabb munka. Megtettük a magunkét, most a többieken a sor" - mondta Hart.

Olvasóink írták

 • 5. Ing.Böck 2010. október 11. 06:10
  „Na ez alaposan mellé ment ! Ki lehet aza 22 bányász akik 33 napja várnak segítségre ? azt csak a kisalföld tudja, merthogy a chilei rézbányában rekedtek 33 - an vannak és két hónapja történt a szerencsétlenség.
  Különben minden stimmel . Jellemzö a kisalföld magas szinvonalára !!!”
 • 4. georgbob 2010. október 10. 11:20
  „Én úgy okoskodtam, hogy 33 napig tartott a fúrás. Az elötte föld alatt töltött időben biztosan nem vártak semmit. Ez aztán az írói véna...(elég sz@r)”
 • 3. tamas5 2010. október 10. 10:22
  „33 napig várt 33 bányász. Így lenne a helyes.
  Hát, nem lennék a helyükben. Remélem mindannyian élve kijutnak.”
 • 2. osy 2010. október 10. 10:21
  „És ha augusztus 5-én rekedtek lenn, hány napig vártak? Nekem nem jön ki a 33!!!”
 • 1. csalán 2010. október 10. 09:38
  „Hogyan lett a 33 bányászból 22 a címben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar embercsempészeket köröznek Kanadában

Munkahelyek és megélhetés ígéretével 16 magyar állampolgárt csábítottak Kanadába, ahol egy pincébe zárták és moslékkal etették őket, s elvették a szociális juttatásaikat. Tovább olvasom