Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

33 milliárd forint az új csernobili szarkofágra

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 135 millió euró vissza nem térítendő hitellel járul hozzá az 1986-os csernobili atomerőmű-katasztrófa során megsérült 4-es reaktor második, biztonságosabb fedőszerkezetének, valamint az erőműben keletkezett nukleáris hulladék elhelyezésére szolgáló tároló megépítéséhez.
A londoni székhelyű pénzintézet kedden kiadott közleménye szerint azt remélik e lépéstől, hogy a támogatás hatására más országok is hozzájárulnak a költségekhez. A közlemény rámutat, hogy bár a világ gazdaságilag legfejlettebb hét államát és Oroszországot tömörítő csoport, a G8 országai tavaly megerősítették elkötelezettségüket az ukrajnai csernobili atomerőmű biztonságossá tételét illetően, az ehhez szükséges pénzeszközök máig nem állnak rendelkezésre teljes mértékben.

Az előzetes számítások szerint az építkezés költségei meghaladhatják a 300 millió dollárt (47 milliárd forint). A munkálatokra szánt nemzetközi felajánlások és alapok kezelésével az EBRD-t bízták meg. Az EBRD-nél emlékeztetnek arra is, hogy a kivitelezési munkákról szóló legfontosabb két szerződést 2007-ben sikerült aláírni, folynak az új fedőszerkezet, az úgynevezett szarkofág és a tároló megépítésével kapcsolatos előkészítő munkálatok. A végleges kivitelezési terveket várhatóan 2009 tavaszán terjesztik az ukrán felügyeleti szervek elé.

A tervek szerint az új szarkofág beborítaná a még 1986-ban, közvetlenül a baleset után épült fedőszerkezetet, melynek műszaki állapota folyamatosan romlik. A szerkezetet várhatóan a helyszínen szerelik majd össze, és síneken gördítik a sérült reaktor fölé. A maga105 méteres magasságával és 150 méteres hosszúságával ez lesz a valaha megvalósított leghatalmasabb ilyen jellegű projekt.

A 100 éves élettartamra szánt létesítményt darukkal is ellátják esetleges későbbi szétszerelésének megkönnyítése érdekében. A londoni bejelentéssel szinte egy időben Volodimir Sandra, az ukrán rendkívüli helyzetek minisztere kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Ukrajna évi 15 millió eurónak (3,6 milliárd forint) megfelelő költségvetési eszközt fordít a bezárt csernobili atomerőmű objektumainak fenntartására.

Ezek a kiadások az új szarkofág megépítésének elhúzódásából adódnak, a beruházás megvalósításának új határidejéig, azaz 2013-ig mintegy 150 millió euró (csaknem 37 milliárd forint)veszteséget jelentenek Ukrajna számára - jelezte a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedd reggel 10-ig sztrájkolnak a belga vasutasok

Hétfő este 10 órától kedd este 10-ig tart Belgiumban a vasutasok sztrájkja. A közlekedés azonban… Tovább olvasom