Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

24 millió kínai internetfüggő

A világ legnagyobb online populációjával rendelkező Kínában immár 24 millió internetfüggő fiatalt tartanak számon.

Az internetfüggőségben szenvedők száma csaknem megduplázódott az utóbbi öt évben - derül ki az egyik kínai ifjúsági szervezet által készített, szerdán ismertetett felmérésből, amelyben több mint hétezer 6-29 éves kínai lakost kérdeztek internethasználati szokásaikról.

Az internetfüggőség megállapítására nem létezik pontos meghatározás, de függőnek tartják azokat a netezőket, akiknek iskolai eredményeit, karrierjét, vagy baráti kapcsolatait hátrányosan befolyásolja a világháló használata. A függőséghez továbbá hozzátartozik a kényszeres internethasználat és a világháló megvonásával jelentkező zaklatottság, depresszió.

Januárban közzétett adatok szerint a kínai internethasználók száma elérte a 384 milliót, 60 százalékuk 30 évnél fiatalabb. Becslések szerint a legveszélyeztetettebbnek tekintett 18-23 év közötti korosztály 15,6 százaléka számít internetfüggőnek.

A kínai szülők országszerte több mint 400 rehabilitációs intézményhez fordulhatnak, ha gyermekük függőségét kezeltetni szeretnék. Számtalan klinikán azonban katonai fegyelem és szemlélet uralkodik, a betegek a számítógép előtt töltött órák helyett fizikai kiképzésen is átesnek.
Tavaly augusztusban a 15 éves Teng Szen-san (Deng Senshan) halála - akit a Kuanghszi Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm terület közigazgatási központjában található rehabilitációs intézetben vertek agyon -, valamint hetekkel később egy szecsuani (Sichuan) internet-elvonótáborban életveszélyesen megvert 14 éves fiú esete is nagy port kavart a kínai médiában. A botrány kapcsán a kétségbeesett szülők az elvonótáborok hasznosságát is megkérdőjelezték.

Az egészségtelen internethasználat elleni legújabb irányelvek alapján a káros szenvedélyről való leszoktatást nem az internet kikényszerített tilalmával, hanem a világháló helyes használatának bemutatásával próbálják elérni.

A kínai hatóságok ezzel összhangban tavaly ősszel indítottak újabb kampányt az illegálisan üzemeltetett online játékok ellen, amelyek szerintük a fiatalokra nézve káros és egészségtelen tartalmakat közvetítenek.

Az internetfüggők csaknem fele az online játékok rabja is egyben, de a különböző chatprogramok és az online romantika is sokakat visz a kísértésbe. A Pekinghez vagy Sanghajhoz hasonló fejlett kínai nagyvárosokban az ország szegényebb területeihez képest sokkal kevesebb fiatalt igéz meg az internet - derült ki a felmérésből.

Olvasóink írták

  • 2. 13.István 2010. február 06. 11:30
    „Hány kínai él csak Kínában ,egymilliárd még csak!Vagy már több ?”
  • 1. tricse 2010. február 03. 22:37
    „Én is függő vagyok,a gyerekek is meg a párom is! És akkor mi van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltották az állatpornót Hollandiában

A téma 2008-ban azért került napirendre Hollandiában, mert egy frízföldi férfit, aki több tucatszor… Tovább olvasom