Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

18 évet ült ártatlanul, meghalt - a hibázó bírók megúszták

A norvég parlament csütörtökön úgy döntött, hogy nem indít jogi eljárást az ország Legfelsőbb Bíróságának azon három tagja ellen, akik korábban tévedésből 21 éves börtönbüntetésre ítéltek egy férfit. Fritz Moent 2006-ban tisztázták, egy évvel halálát követően. Azután, hogy 18 évet töltött börtönben ártatlanul. Az ügyet Norvégiában az ország egyik legnagyobb igazságszolgáltatási botrányának tekintik.
Fritz Moent még 1981-ben két nő meggyilkolása miatt ítélték összesen 21 évig tartó börtönbüntetésre. 2000-ben ügyvédje új tárgyalást kezdeményezett, és az első gyilkosság alól fel is mentették. Majd miután egy másik férfi halálos ágyán bevallotta a gyilkosságokat a második nő megölése alól is tisztázták 2006-ban.

Moen 2005-ben hunyt el. A legfelsőbb bíróság három tagját azzal vádolták, hogy nem foglalkoztak egy döntő bizonyítékkal, amely az elítélt felmentéséhez vezetett volna. A bírák egy, az elítéltek ügyeinek felülvizsgálatáról döntő bizottságban ülve ugyanis nem engedélyezték a második gyilkossági ügy újratárgyalását. Annak ellenére, hogy a tanúk azt állították: az áldozat beszélgetett gyilkosával, miközben Moen majdnem teljesen süketnéma.

A bírák ügye nem kerül különleges törvényszék elé, mert az ügy nem elég súlyos - közölte a norvég parlament alkotmányügyi bizottságának vezetője a norvég NRK televíziónak nyilatkozva. Ez lett volna az ország történetében az első alkalom, hogy eljárást indítanak a Legfelsőbb Bíróság tagjai ellen az igazságszolgáltatásban elkövetett hibák miatt . A norvég állam idén húszmillió koronás kártérítést adott Moen örökösének, és bocsánatot kért az ügy miatt.

Olvasóink írták

 • 3. orgona 2008. május 09. 13:52
  „EZ DEMOKRACIA! Karterites. bocsanatkeres ez igen!Sajnos az aldozatnak mar kesö minden, de az allam elött le a kalappal!Bar sokaig tartott,amugy sok jo dolgot hallok Norvegiarol ismerösöm ott el Magyarorszag nyomaba sem allhat!”
 • 2. joy 2008. május 09. 00:24
  „"...A norvég állam idén húszmillió koronás kártérítést adott Moen örökösének, és bocsánatot kért az ügy miatt..."

  Ez a demokrácia.”
 • 1. Putyilov 2008. május 08. 21:44
  „A bocsánatkérés kit támaszt fel?
  Itthon hányan ülnek ártatlanul?
  A bíráknak meg persze mindent szabad.
  Éljen a demokrácia!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letette az esküt az új olasz kormány

Letette csütörtökön hivatali esküjét a Silvio Berlusconi vezette új olasz kormány Rómában. A 71 éves… Tovább olvasom