Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

18 alatt tilos a szolárium

Tilos szoláriumozniuk a 18 év alattiaknak szeptembertől Ausztriában.

Az erről szóló rendeletet még áprilisban írták alá, s szeptember elsején lépett életbe. A barnító készülékek üzemeltetői eddig kapnak időt arra, hogy biztosítsák a tilalom érvényesülését, például beléptetőrendszer kiépítésével vagy az alkalmazottak létszámának növelésével.

Ezután már csak annak engedheti a személyzet használni a szoláriumot, aki fényképes igazolvánnyal bizonyítja, hogy elmúlt 18 éves. Több mint kétezer euró (530 ezer forint) büntetés vár arra az üzemeltetőre, aki nem tartja be a rendeletet.

Az illetékes minisztérium a szoláriumhasználat egészségügyi kockázataira figyelmeztető tanulmányokkal és egy európai uniós szabállyal indokolja a rendelkezést.

A szoláriumüzemeltetők csalódottan fogadták a jogszabályt. Képviselőjük, Hans Arserovic szerint akár minden harmadik barnító stúdió is bezárhat, még úgy is, hogy - mint állítja - a 18 év alattiak két-három százaléka jár rendszeresen barnulni.

A bőrgyógyászok szakmai szövetsége viszont üdvözli a tilalmat. "Az ultraviola-sugárzás okozta bőrkárosodás, akár a természetes napfény, akár mesterséges fényforrás okozza, annál erőteljesebben jelentkezik, minél fiatalabb korban következik be" - nyilatkozta Harald Maier, a bécsi orvostudományi egyetem professzora a Kurier című lapnak. Maier hozzátette: nem ritka, hogy egyfajta függőségi magatartás is kialakul fiataloknál, ami gyakori és rendszeres szoláriumozásra sarkallja őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent munkanélküliség Ausztriában

A nyár folyamán tovább enyhült a feszültség az osztrák munkaerőpiacon, miután augusztusban 5,1 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma, 281.263-ra. Tovább olvasom