Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

18,9 millió euróra bírságolták Spanyolországot

Az összeg 5,8 milliárd forintnak felel meg, amit Spanyolország azért kapott, mert hamis deficitadatokat adott az uniónak a valenciai régióról.
Spanyolország 18,9 millió eurós (5,8 milliárd forint) bírságot kapott, amiért hamis deficitadatokat adott az uniónak a valenciai régióról - számolt be a brüsszeli döntésről kedden a spanyol sajtó.

Mint írták, először fordul elő, hogy a statisztikák manipulálása miatt megbírságolnak egy országot, mióta 2011-ben szigorították a tagállamok költségvetési felügyeletét és az Európai Bizottság jogkört kapott a benyújtott adatok felülvizsgálatára.

Az indoklás szerint Spanyolország 1988 és 2011 között szisztematikusan eltitkolta az egészségügyi kiadások egy részét a valenciai autonóm közösségben, ugyanakkor a tavaly indult vizsgálat megállapította: mindez nem szándékosan történt, hanem "súlyos gondatlanságból".

Spanyolország 2012 májusában jelentette be, hogy az előző évi GDP-arányos államháztartási hiány a korábban közölt 8,5 százalék helyett 8,9 százalék volt, mert három autonóm közösség - Madrid, Valencia, Kasztília és Leon - felfelé korrigálta deficitadatait. Mivel a kormány öt hónapon belül másodszor módosította a költségvetési adatait az Eurostat, az unió statisztikai hivatala szakértőket küldött Madridba, hogy tisztázzák a helyzetet. Ekkor derült fény arra, hogy Valencia évtizedeken át hibás adatokat közölt.

Luis de Guindos gazdasági miniszter májusban, amikor a várható bírság híre nyilvánosságra került, azt mondta: a bírságot annak kell kifizetni, aki a hibát elkövette, vagyis a valenciai autonóm közösségnek és nem a spanyol államnak.

A spanyol kormány most azt közölte: fellebbez a pénzbüntetésről szóló döntés ellen.

A bírság csak a 2011-2012 közötti időszakot érinti. Összegét a spanyol sajtó jelképesnek tartja, mivel a legmagasabb kiszabható összeg az ország GDP-jének 0,2 százaléka is lehet, ami ebben az esetben 2 milliárd euró (623 milliárd forint) lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy orosz stratégiai bombázó

A legénységnek sikerült elhagynia a gyakorló repülésen lévő gépet, amely 80 kilométerre Habarovszk… Tovább olvasom