Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

16 ezer illegálisan tartott fegyvert adtak le a horvátok

Hprvátország - Több mint 16 ezer illegálisan tartott lőfegyvert adtak le a hatóságoknak az ország lakosai az elmúlt tíz hónapban - jelentette be kedden a horvát belügyminisztérium és az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP). A becslések szerint a Nyugat-Balkán országaiban több mint kétmillió fegyver forog közkézen.
A horvát belügyminisztérium és a UNDP 2007 szeptemberében indította kampányát a lőfegyverek számának csökkentésére: azok, akik leadták otthon tartott fegyvereiket amnesztiában részesültek. A tíz hónapos időszak alatt a 16 ezer lőfegyver mellett 640 ezer darab lőszert és több mint 720 kilogramm robbanóanyagot gyűjtöttek be a hatóságok.

"Egyértelmű üzenetet akarunk küldeni az állampolgároknak: már nem kellenek azok a fegyverek" - közölte a horvát belügyminiszter. Berislav Roncevic hozzátette, hogy főleg a gyermekeket akarják megvédeni, akiket leginkább veszélyeztetnek az otthon tárolt lőfegyverek és robbanószerek. A Nyugat-Balkán országaiban jelentős mennyiségű lőfegyver marad a területen dúlt háborúk után. A UNDP becslése szerint Bosznia-Hercegovinában minden ötödik háztartásban van lőfegyver, túlnyomó többségük engedély nélkül. Szerbiában 900 ezer illegálisan tartott, és egymillió engedélyezett lőfegyver van, Koszóvóban pedig az ENSZ becslése szerint négyszázezer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt egy ukrán atomerőmű kettes blokkja

Ukrajna - Kedd délben leállt a Rivnei atomerőmű kettes blokkja, miután szivárgást észleltek a… Tovább olvasom