Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

156 áldozatot exhumáltak Szrebrenica közelében

Befejődött a boszniai Szrebrenica közelében lévő Sznagovón a nemrégiben fellelt tömegsír feltárása. Ebben a végleges adatok szerint összesen 156 áldozat maradványai voltak, amelyeket eredetileg máshol temettek el, ebbe a másodlagos sírba pedig utólag hordták át őket buldózerekkel.
Befejődött a boszniai Szrebrenica közelében lévő Sznagovón a nemrégiben fellelt tömegsír feltárása. Ebben a végleges adatok szerint összesen 156 áldozat maradványai voltak, amelyeket eredetileg máshol temettek el, ebbe a másodlagos sírba pedig utólag hordták át őket buldózerekkel. A feltárást végző szakemberek 90 teljes holttestet találtak illetve 66 személy maradványainak részeit.

Murat Hurtics a boszniai kormány eltűnt személyekért felelős bizottságának vezetője elmondta, hogy Sznagovóban, amely mintegy 50 kilométerre található Szrebrenicától, összesen hét ehhez hasonló másodlagos tömegsír található, valamint egy elsődleges, amelyeket hosszú évekig tartó kutatás után sikerült csak fellelni.

Hurtics szerint az áldozatok valamennyien Szrebrenicán és környékén 1995-ben megölt boszniai muzulmánok, akiket Ratko Mladics, a boszniai szerb hadsereg akkori főparancsnokának egységei gyilkoltak meg a város elfoglalása alkalmával.

A szerbek akkor mintegy nyolcezer embert mészároltak le. Az áldozatok maradványaira eddig több mint hatvan különböző tömegsírban bukkantak rá, de csak azok egyharmadát sikerült azonosítani. A Sznagovónál feltárt sírban talált áldozatok első DNS-elemzéséből kiderült, hogy azok helybeli lakosok voltak, akik a szerbek elől az erdőbe menekültek, de később rabul ejtették őket, meggyilkolták és felgyújtották - számolt be róla Hurtics.

Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakadályozta a német rendőrség a tömegmészárlást

Egy tizenéves német fiú fegyverrel akart megtámadni egy berlini középiskolát, de az akciót a… Tovább olvasom