Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

13 milliárd forintnyi többlet a szlovák költségvetésben

Összesen 1,6 milliárd koronás, vagyis csaknem 13 milliárd forintos többletet ért el eddig az idei szlovák állami költségvetés az első két hónap adatai alapján. Északi szomszédunknál tavaly ilyenkor még 8,5 milliárd korona, tehát nagyjából 67 milliárd forint volt a hiány.
Erről a pozsonyi pénzügyminisztérium sajtóosztálya tájékoztatta a Független Hírügynökséget.A február 29-i összegzés alapján az idei első két hónapban 51,5 milliárd korona futott be az ötmillió lakosú Szlovákia államkasszájába - közölte Mikulás Gera, a szaktárca szóvivője. Ez napi árfolyamon körülbelül 407 milliárd forintnak felel meg.

Az eddigi kiadás a már említett 1,6 milliárd koronával kisebb a bevételeknél. Az évközi növekedés meghaladja a tízmilliárd koronát, forintban kifejezve a nyolcvan milliárdot. Ez 118 százalékos javulást jelent az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Beszédes az az arány is, hogy az idei első két hónapban 12 százalékkal, tehát 5,5 milliárd koronával (majdnem 44 milliárd forinttal) nagyobb a szlovák állam bevétele, mint 2007 hasonló időszakában volt.

A szlovák gazdasági növekedés 2007-ben elérte a 10,4 százalékot, az átlagbér pedig meghaladta a 20 ezer koronát, ami nagyjából 160 ezer forintnak felel meg. Tavaly az országban átlagosan 11 százalék körül mozgott a munkanélküliség. A mutatók az euró 2009-es tervezett bevezetése szempontjából is fontosak.

A pozsonyi INEKO - Gazdasági és Szociális Reformok Intézete néhány nappal ezelőtti felmérése rámutat, hogy a vezető közgazdászok és banki elemzők szerint az eddigi legmagasabbra, 80 százalékra nőtt a közös uniós pénznem szlovákiai bevezetésének valószínűsége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukarest: Román-magyar kormányközi egyezmény

Az idegen országban elesett katonáknak és a civil áldozatoknak is joguk van a méltó nyughelyhez,… Tovább olvasom