Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

13 éves korától ártatlanul ült gyilkosságért

16 évet volt ártatlanul börtönben az Egyesült Államokban egy férfi, akit 13 évesen vettek őrizetbe, majd ítéltek el. Thaddeus Jimenez úgy szabadult, hogy a valódi tettest elfogták.
Jimenez feltehetőleg a legfiatalabban elítélt olyan ember az Egyesült Államokban, akit utóbb felmentettek. Mint nagykorút állították bíróság elé és gyilkosságért 45 év börtönt szabott ki rá a bíróság. Annak ellenére ítélték el, hogy a valódi gyilkos cinkosa azt vallotta: egy másik fiatal lőtt, és a rendőrségnek volt egy hangfelvétele is a valódi gyilkos vallomásáról. Amerikai sajtóhírek szerint a hatóságok már vádat is emeltek a valódi gyilkos, a jelenleg 30 éves Juan Carlos Torres nevű férfi ellen.

Jimenez, aki ugyancsak 30 éves, 16 börtönév után már kiszabadult és hazatért. Hétfőn Chicagóban - oldalán anyjával és húgával - úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy bocsánatot kellene kérnie azoknak, aki börtönbe juttatták.

"Sok ártatlan férfi, nő és gyerek van ma is amerikai börtönökben. Remélem, az ügyem arra is jó lesz, hogy megvédjen másokat, főleg fiatalokat attól, hogy elszenvedjék ugyanazt, amit nekem kellett. "- közölte Jimenez.

Jimenez szabadulása nem volt egyszerű. Egy bíró elutasította fellebbezési kérelmét dacára annak, hogy két tanú visszavonta vallomását. Ennek hatására az ügyészség mégis elővette Jimenez aktáját, és újra kezdték a nyomozást.

"A vallomások visszavonása gyakran megtörténik, ahogy az is, hogy a bírók ennek ellenére sem hajlandók a felülvizsgálatra. Igazságügyi rendszerünk tele van hibákkal." - mondta Steven Drizin, aki éveken át küzdött Jimenezért, és aki a Northwestern Egyetemen lévő Téves Ítéletek Központjának igazgatója. Drizin szerint sok olyan ügy van, amelyben nem történik semmi. Jimenez ügye azonban rávilágított az amerikai igazságügyi rendszernek arra a problémájára is, hogy kiskorúakat mint felnőtteket állítanak bíróság elé más kiskorúak vallomása alapján, amiket nem egyszer rendőrök kényszerítenek ki megfélemlítéssel.

"Jimenez esetében is egy 14 éves fiú vallomása volt a döntő. Kiderült, hogy a rendőrök az éjszaka közepén, álmából verték fel a gyereket, majd szülei minden tiltakozása ellenére a kíséretük nélkül vitték be a fiút a rendőrőrsre, ahol megfélemlítették." - állítja Drizin, aki szerint évente nagyjából 200 ezer fiatalt ítélnek el felnőttként és börtönöznek be az Egyesült Államokban.

Olvasóink írták

 • 10. lacim6 2009. május 05. 23:19
  „Mit vársz egy kátrányos helyzetűtől.”
 • 9. elemér 2009. május 05. 21:03
  „Régi gang társaság Chicagoban és sokszor voltak már letartoztatva. Azóta már tanultak és tudják hogy személyi tanuk nem feltétlen megbizhatók és a vallatásokat videora felveszik. Halálos itéleteket Illinois állam felülvizsgálta 2003-ben. Kevés büncselekmény ahol ma ezt alkalmazzák, fegyencek beköpéseit jobban mérlegelik és védöügyvédet kap aki ilyen vád alatt van. Ezt a többi államok is követik.

  Nem lessz milliomos, mert az államot nem lehet perelni. Esetleg beleszámit a nyugdijban amit letöltött és kaphat valamit, de nem sokat. Utána tudnék nézni, de most ez felesleges. Aki ezt nálam jobban tudja az bizonyithat.

  Obama politikai pájafutását Chicagóban kezdte. Nagyon jó iskola volt, mert ha ott tudott fehér szavazatokat nyerni, akkor az jobban ment neki mindenhol az USA-ban. Elösször megfizette a tanulópénzt. Chicago tudnillik egy bunkóváros, mert egyedüli nagyváros volt az USA-ban ahol Bush-t támogatta a sajtó és nyert.

  http://www.chicagotribune.com/news/local/chi-teen-inmate-freed_may05,0,470568.story”
 • 8. paris18 2009. május 05. 16:43
  „LiamDevlin

  mi at hogy belefér?tönkrement a fiatalsága meg az egész élete.
  ilyent nem lehet semmilyen pénzel kárpótolni”
 • 7. soproni 2009. május 05. 12:44
  „Az ő esetében örülhet,hogy nem halálbüntetésre ítélték.”
 • 6. rivotril2mg 2009. május 05. 11:39
  „ennyi az amerika, ez magyarországon történne annyi milliót dugnának a zsebébe hogy életbe nem lenne gondja , amit helyesen is tesz az ország hisz ez a legkevesebb amit tehet ilyen baki után. Amerikába még csak elnézést se kérnek, talán annyit mondtak neki mikor kiengedték hogy szerencséd hogy nem te voltál, tünj innen.”
 • 5. LiamDevlin 2009. május 05. 11:27
  „Ő azon kevés Puerto Rico-iak közé tartozik akik tévesen ülnek az USA-ban, az arány kb. 10000-ből 1!! Tehát bocs mindenkitől, de belefér.. Sajnálatos eset de majd kap 10 millió dollárt aztán mindenki megnyugszik. Mégegyszer mondom szörnyű lehet más helyett ülni, de arányaiban belefér.”
 • 4. adalfold 2009. május 05. 11:16
  „hát igen, odaát IS jogállam, emberi jogok egyetemes nyilatkozata, demokrácia, büntetőjog.

  Róluk ne vegyünk példát.”
 • 3. load 2009. május 05. 10:57
  „1. obama
  Neked ez jutott erről eszedbe.
  Nekem meg az, hogy mi van ha történetesen nem életfogytiglanra, hanem halálra ítélik?”
 • 2. pampus 2009. május 05. 08:59
  „No ez Magyarországon nem fog megtörténni! Itt elévülnek a hatóságok töketlenségei,trehányságai mivel a "mundér becsülete" sokkal fontosabb mint a bűn és a bűnözők üldözése! A protekciót törvényesítve rúgják ki az ügyfeleket ,ha nem képes ügyvédet fogadni, sőt akkor még bele is rúgónk az áldozatba!”
 • 1. obama 2009. május 05. 08:53
  „es akkor most jon az hogy karteritest kell kerni meghozza nem keveset.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvői vérengzés: törzsi bosszú miatt haltak meg 45-en

Gyerekeket és időseket lőttek le hétfőn, késő este egy falusi esküvőn Törökország délkeleti, főként kurdok lakta részében. A helyiek szerint törzsi vita állhat a vérengzés hátterében. Tovább olvasom