Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

12 halott a csehországi árvízben

Újabb két holttestre bukkantak a szerda éjjeli árvíz sújtotta észak-morvaországi régióban a mentők. Mindkét személy vízbefulladt. Az áldozatok száma ezzel tizenkettőre emelkedett. Csehország történetében ez a harmadik legtragikusabb árvíz.

Bár jelenleg egyetlen eltűnt személyt sem tartanak nyilván, a hatóságok nem zárják ki, hogy az áldozatok száma még most sem végleges. Az egész árvíz sújtotta területet ugyanis még mindig nem sikerült részletesen átkutatni.

Több száz háztartás továbbra is villanyáram, gáz és víz nélkül van. Az ivóvizet tartálykocsikban szállítják a helyszínre. Biztosítva van a gyógyszerellátás is. Mintegy másfélszáz személyt ideiglenes szálláshelyen helyeztek el, mert házukat az árvíz lakhatatlanná tette.

Az előzetes becslések szerint az anyagi kár meghaladja az egymilliárd koronát. A Ceské Dráhy vasúti társaság szerint csak a vasutak kára mintegy 380 millió korona. Az útkezelő társaság szerint a közutakon, hidakon keletkezett károk értéke 400-500 millió korona. A települése önkormányzatok, illetve a lakosság vagyonában keletkezett károkról egyelőre még becslések sincsenek, mert az érintettek a kárelhárítással vannak elfoglalva.

A váratlan árvíz, amely a nagy esők következménye, szerdán késő éjjel sújtotta elsősorban Novy Jicín város széles környékét. Novy Jicínbe a nap folyamán megérkezik az első kétszáz katona, hogy bekapcsolódjon a mentési munkálatokba.

A cseh kormány csütörtöki rendkívüli ülésen 1000 katona kiküldéséről döntött, s összesen 169 millió koronás segélyt szavazott meg a katasztrófa sújtotta régiónak.

A megáradt folyók és patakok többségének vízszintje pénteken reggel már apadóban volt. A meteorológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy újra nagyon esős hét végére lehet számítani, s nem kizárt, hogy újabb problémák keletkezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz áldozata van már az árvíznek Csehországban

Nem zárható ki, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik, mert a váratlanul jött árvíz több tucatnyi autót is elsodort, s az összes elárasztott területet még mindig nem sikerült átkutatni. A tíz áldozat közül heten megfulladtak, hárman szívrohamban haltak meg. Tovább olvasom