Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

11 magyar a legvagyonosabb romániai üzletemberek között

Megközelítőleg 600 millió dollárra rúg a leggazdagabb romániai magyarok összvagyona. A Capital című gazdasági-pénzügyi hetilap szerdán jelentette meg a 300 legvagyonosabb romániai üzletember ranglistáját, ezen 11 magyar neve szerepel.
Romániában a magyar üzletemberek közül a nagyváradi Teszári Zoltán a legvagyonosabb. A tizenöt évvel ezelőtt fagylaltbódé nyitásával kezdő üzletember ma már három országban - Románia, Magyarország és Szlovákia - több mint egymillió előfizetőnek biztosítja a a mindennapi televíziózást. Múlt évi 180-190 millió dollárra becsült vagyona idén már 220-230 millióra gyarapodott.

Teszárit Urasi Béla követi 60 millió dollárral. A kolozsvári üzletember taxisofőrként kezdte a 90-es évek elején, szerencséjét az Astral Telecom nevű kábeltévé hálózattal alapította meg, ötezer dolláros kezdőtőkével. A cég múlt évi eladásából származó összeget ingatlanbefektetésekre fordította.

Verestói Attila RMDSZ-szenátor vagyonát 53-54 millió dollárra becsüli a pénzügyi hetilap, a szenátornak faipari, élelmiszeripai vállalkozásai és ingatlanbefektetései hozzák a jövedelmet.

45 millió dolláros vagyona van a mobiltelefonokkal és tartozékokkal foglalkozó Fodor Zsolt és Szilvia vállalkozó-házaspárnak, akiket egy kézdivásárhelyi család követ a listán. Szarvadi Lóránd és Zsuzsanna működtetik Románia-szerte a Domo üzletláncot, vagyonuk 40 millió dollár. A rangsorban hatodik helyen áll a szintén kézdivásárhelyi Bába György, akinek Cosmo nevű üzletlánca 38-39 millió dollár jövedelmet hozott a konyhára. 35-40 millió dollárral hetedik helyen áll a kolozsvári Pászkány Árpád, akit a kézdivásárhelyi Hegedüs Ferenc követ 32 millió dollárral. Kurkó János Györgynek 23 millió dolláros gazdagsága a kilencedik helyet hozták, a székelyudvarhelyi vállalkozó idegenforgalommal és ingatlanbefektetésekkel foglalkozik. A szintén székelyudvarhelyi László Jánosnak szerteágazó tevékenységű cégcsoportja és a Küküllő szálloda 20-21 dolláros jövedelmet hozott. A listát Kovács Zoltán zárja, aki sajtóorgánumok, nyomdák, reklámcégek és ingatlanberuházások révén tett szert 19-20 millió dollárra.

A 300 leggazdagabb román üzletembernek összesen 22 milliárd dolláros vagyona van, ez az ország nemzeti össztermékének 18,3 százalékát teszi ki. A két leggazdagabb vállalkozó - Iosif Constantin Dragan és Ion Tiriac bankár - vagyona egyenként meghaladja az egymilliárd dollárt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárháborús helyzet miatt nem tud elutazni a mexikói elnök

A mexikói Képviselői Kamara megtagadta Vicente Fox elnöktől az engedélyt, hogy Ausztráliába és… Tovább olvasom