Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

10 millió dollárba került Litvinyenko megmérgezése

Újabb részletek láttak napvilágot a november elején megmérgezett volt orosz ügynök halálával kapcsolatban. A brit hatóságok feltételezése szerint Alekszandr Litvinyenko gyilkosa(i) a polónium-210-es radioaktív anyag halálos adagának tízszeresét használták fel a férfi eltávolításához. Az anyag értéke eléri a 10 millió dollárt.
Újabb részletek láttak napvilágot a november elején megmérgezett volt orosz ügynök halálával kapcsolatban. A brit hatóságok feltételezése szerint Alekszandr Litvinyenko gyilkosa(i) a polónium-210-es radioaktív anyag halálos adagának tízszeresét használták fel a férfi eltávolításához. Az anyag értéke eléri a 10 millió dollárt (azaz 1 milliárd 900 millió forintot).

Az Alekszandr Litvinyenko volt orosz ügynök rejtélyes halálának ügyében nyomozó brit hatóságok szerint a férfi gyilkosai a polónium-210 radioakítv anyag halálos adagának tízszeresét használták fel mintegy 10 millió dollár értékben ahhoz, hogy megszabaduljanak a férfitől.

A mennyiséget a halottkémi vizsgálat állapította meg, a rendőrség egyelőre nem tudja, miért használhattak a gyilkosok ilyen sokat a radioaktív anyagból. A Scotland Yard jelenleg azt vizsgálja, hogy a felhasznált anyagot nem a feketepiacon akarták-e értékesíteni?

A rendőrök szerint bárki is tervezte meg a gyilkosságot, ismerte a polónium-210 hatását. A Scotland Yard egyelőre abban nem biztos, hogy a hatalmas mennyiséget üzenetként használták-e, vagy egy félresikerült akció jele?

Csak két reális magyarázat

"Ekkora mennyiséget nem lehet feltűnés nélkül az interneten megvásárolni, vagy ellopni egy laboratóriumból. Így csak két reális magyarázat marad: vagy egy atomreaktorból szerezték, vagy kitűnő feketepiaci kapcsolatokon keresztül" - vélte egy brit biztonsági forrás.

Hasonló véleményen van Alekszandr Litvinyenko egyik barátja is. "Csak egy állami szervezet képes ilyen sok polónium-210-hez hozzájutni anélkül, hogy kérdések merülnének fel a nemzetközi piacokon" - mondta Alekszandr Goldfarb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy dosszié miatt kellett meghalnia Litvinyenkónak?

Alekszandr Litvinyenkónak azért kellett meghalnia, mert a Kreml egyik befolyásos illetékesére nézve… Tovább olvasom