Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

- Számháború a romániai sajtóban a vasárnapi tüntetés után

Csak az erdélyi magyar sajtó foglalkozott véleménycikkekben is a vasárnapi marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel, a román lapok rövid tudósításokban számoltak be az eseményről, általában ötezer résztvevőt említve, a Hargita népe a résztvevőkkel kapcsolatban kibontakozott számháborúról írt.
A székelyföldi lap, a Hargita népe éppen a tüntetés résztvevői körül kibontakozott számháborúról közöl vezércikket. A cikkíró megállapítja, hogy a román média bagatellizálja az olyan rendezvényeket, amelyeken több ezer, netán több tízezer magyar gyűlt össze, a magyar média pedig hajlamos túlméretezni az eseményeket.

"Ez a számháború is ugyanolyan, mint a zászlóháború: ki-ki ragaszkodik a magáéhoz, akár a másik rovására" - véli a cikkíró, aki szerint az együttélés kérdését nem szabadna a számarányoknak befolyásolniuk. "Mindkét félnek be kellene látnia, hogy Erdély több nép otthona, és egyik sem megtűrt, egyik sem él ott kegyelemkenyéren" - fogalmaz vezércikkében a Hargita népe.

A Krónika című erdélyi napilap arra figyelmeztet vezércikkében, hogy egyetlen autonómiatüntetés semmiképpen sem vezethet el az önrendelkezéshez, "fel kell kelteni és ébren kell tartani a magyar tömegek érdeklődését". Az egyetlen országos magyar napilap szerint életképes autonómiakoncepciók kidolgozása, majd a többségi társadalom fogékony részének a meggyőzése is szükséges az autonómia eléréséhez.
A Krónika szerint a hivatalos RMDSZ-vezetőség máris "óriási károkat okozott az ügynek" azzal, hogy csak azért, mert a politikai riválisok szervezték, illetve hogy ne szerezzen rossz pontokat Bukarest előtt, nem volt hajlandó kiállni a megmozdulás mellett.

A székelyföldi Háromszék vezércikkírója szerint már csak azért is megérte megszervezni a székely szabadság napját, mert az Marosvásárhely magyarságát megszabadította a félelemtől.

"Legfőképp a bennünk felhalmozódott csalódással, közönnyel, kiábrándultsággal szemben kell újra és újra síkraszállnunk" - vélte a Háromszék cikkírója.

A kolozsvári Szabadság vezércikkírója többek között azt a kérdést veti fel, vajon mit értettek meg a románok a marosvásárhelyi demonstrációból. "Ha azt látják, hogy ismét elégedetlenkednek ezek a telhetetlen magyarok, és szét akarják szaggatni Romániát, akkor nem értünk el semmit" - fogalmaz a Szabadság.

A cikkíró szerint a tüntetés belső mozgósító ereje is megkérdőjelezhető. Úgy véli, meglehetősen megkopott a romániai magyar politikai és közéleti elit. "Ezért a vasárnapi tüntetés nem az erőnknek, hanem sokkal inkább tehetetlenségünknek és dühünknek a kifejeződése, ami abból ered, hogy nem sikerült megvalósítani azt, amit huszonhárom évvel ezelőtt megálmodtunk" - fogalmaz vezércikkében a Szabadság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápaválasztás: Scolát vagy Scherert várja befutónak, Erdő Péter is az esélyesek között

Március 12-ére tűzték ki a konklávét. Felerősödtek a találgatások az új pápa személyéről. Tovább olvasom