Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Végtelenített internetes történet

Visszautasította egy nagy kiadó ajánlatát egy 1943-ról szóló könyv megjelentetéséről Sergio Lepri, az ANSA olasz hírügynökség egykori igazgatója és ehelyett interneten, a blogján teszi közkinccsé a könyvet, interaktív formában, azaz írhat hozzá mindenki, akinek a témában van mondanivalója.

A könyvnek így végtelen lehet az élete és ha a szerző meghal, folytathatja a válogatást és a szerkesztést valaki más - mondta Lepri a La Repubblica című olasz lapnak.

A könyv témája a Benito Mussolini 1943. július 25-én történt leváltása körüli feszült időszak, de nemcsak a nagypolitikában, hanem az emberek mindennapi életében is.

Sergio Lepri
Sergio Lepri

A nyomtatott könyvet a szerzőnek kinyomtatása előtt be kell fejeznie. Majd a művet kinyomtatják, aztán könyvesboltba kerül. Ha nem írnak róla recenziót, csak azok fedezik fel, akik be-bejárnak a könyvesboltokba. Ezren-kétezren lehetnek azok, akiket érdekel az ilyen típusú könyv. Ők megveszik, elolvassák, aztán felteszik a polcra és elfelejtik. A boltos egy idő után más újdonságokat rak az üzlet jól látható helyeire, a kiadó pedig kiveszi a katalógusból és zúzdába küldi. Ezzel szemben egy internetes könyvet nem kell szükségképpen befejezni közzététele előtt. Javíthatja, gazdagíthatja a szerző utána is, különböző ihletei vagy új elemek megjelenésekor - magyarázza döntését Sergio Lepri.

A könyvhöz eddig hetvenen adták a maguk szövegét. Lepri szerint még legalább harmincra lehet számítani.

Lepri eddig 15 nyomtatott könyvet írt. Tizennégyet "rögeszméjéről", az egyszerű, világos újságírásról, egyet pedig Kínáról. Internetes könyvét azért indította útjára, mert aggódik, hogy hamuvá válhat azoknak az emlékezete, tapasztalata, akik végigéltek a 20. századot és a 21. elejét.

Olvasóink írták

  • 1. ideals 2009. január 10. 18:33
    „Üdvözlöm az ötletet..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honlapon Szolzsenyicin

Alekszandr Szolzsenyicinnek szentelt internetes honlapot hoztak létre a Nobel-díjas orosz író 90.… Tovább olvasom