Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Ünnepelve olvasni? Miért ne? - Könyvtárosok szakmai napja

A Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete szakmai napot szervez 2010. április 20-án (kedden) a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban. A szakmai nap témája: az olvasás és az olvasás népszerűsítése.

A téma aktualitását az adja, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltoztak az olvasási szokások. Tért hódított a gyors, ismeretszerző olvasás, aminek remek terepe az Internet. Ugyanakkor egyre inkább érzékelhetők a "hagyományos" olvasás háttérbe szorulásának káros hatásai. A gyakran szépirodalmat olvasók szókincse bővebb, könnyebben kifejezik magukat, helyesírásuk érzékelhetően jobb. Megfelelő olvasmányok kiválasztása esetén az olvasottak értékeket közvetítenek, mintát adnak - akár a hétköznapi élet problémáinak megoldásához is. A szépirodalom olvasása tehát segítő hatású az egyes ember számára, s megtartó erő a közösség (a társadalom) számára.

Az Európai Unió ezeket átérezve fokozottan támogatja az olvasást népszerűsítő programokat. Szakmai napunkon egyrészt kitekintést adunk, külföldi példákat hozunk: mi történik ott? Másrészt körülnézünk saját házunk táján: mi történik e téren nálunk, itt a Kisalföldön?

Program

9.00-9.45 - Az ADORE-programról - előadó Dr. Steklács János, főiskolai docens, olvasáskutató (Kecskemét).

ADORE projekt: ennek a két évig tartó programnak a célja volt feltérképezni, hogy az EU-ban milyen az olvasási nehézségekkel küzdő tizenévesek helyzete, hogyan próbálják az egyes országok kezelni ezt a problémát.

9.45-10.30 - Ünnepelve olvasni - az olvasás ünnepe - előadó: Hock Zsuzsa pedagógiai szakértő (Budapest).

Az előadó a nagy sikerű francia "Ünnepelve olvasni mozgalom" eredményeit ismerteti. A mozgalom célja az az olvasás megszerettetése.

10.30-11.00 - szünet

11.00-11.45 - Olvasásnépszerűsítő programok - előadó: Kelemen Endréné könyvtáros (Sopron).

A kurucdombi könyvtárban 1999 óta szerveznek bejárós könyvtári táborokat, ahol az olvasóvá nevelés érdekében élnek a drámapedagógia eszközeivel is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyalján innen, Sokorón túl - népmesemondó verseny

Győr és környékének kisdiákjai tolmácsolták Benedek Elek, Kriza János, Illyés Gyula, és Timaffy… Tovább olvasom