Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Új könyv Orbán Viktorról

Debreczeni József szerint Orbán Viktor, a rendszerváltás legnagyobb hatású politikusa a kétharmados győzelem kapujában a parlamenti demokrácia felszámolására készül.
 
Orbán Viktor húsz éve alakítja Magyarországot, de ez csak "bemelegítés" volt ahhoz képest, ami jön - mondta a közíró a Fidesz elnökéről szóló új, Arcmás című kötetének bemutatóján, Budapesten kedden.

A "minden bizonnyal bekövetkező" kétharmados választási győzelem után vége lesz a liberális parlamenti demokráciának és jogállamnak, ami a szabadságot jelentette. "Félek, némi légszomjjal kell majd küzdenem" - fogalmazott Debreczeni József.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Pallas Páholy helyiségét zsúfolásig megtöltő érdeklődők előtt arról beszélt, hogy a szerző, aki a hazai közélet "magányos harcosa", nem mond semmi különöset, csak az igazat, de ez "cinikus demokráciánkban" bátorságnak számít.

Az MDF elnöke elmondta, hogy két évtizeddel ezelőtt a szerzővel hasonlóan gondolkodtak arról, hogy nem akarnak szocializmust, diktatúrát, egypártrendszert, ma pedig abban közös a felfogásuk, hogy demokráciát akarnak.

Kuncze Gábor szabad demokrata országgyűlési képviselő a könyvbemutatón kifejtette: az írás arról szól, hogyan lett a szépreményű politikusból populista népvezér, hogyan épült le a parlamenti demokrácia és hogyan jutott el az ország a rendszerváltás eufóriájától az eszeveszett gyűlöletig.

A liberális politikus - akit a Klubrádió külső munkatársaként mutattak be a rendezvényen - úgy véli, hogy meghalt a vita a parlamentben.

Azokra a vádakra, melyek szerint a szerzőnek Orbán Viktor-fóbiája van, Kuncze Gábor azzal válaszolt: ez csak arra jó, hogy ne vitassák meg a könyvet, holott azt el kell olvasni, és úgy kell megpróbálni bizonyítani állításainak ellenkezőjét. De ez nem fog sikerülni - mondta.

Az SZDSZ-es honatya szerint Debreczeni József nagy kockázatot vállalt, amikor jóslatokba bocsátkozott arról, hogy Orbán Viktor kétharmados parlamenti többséget szerez a jövő évi választásokon, amit arra használ majd, hogy átírja a közjogi rendszert és bebetonozza hatalmát például a pártfinanszírozás vagy a választójog átalakításával, hogy így véget vessen a parlamenti demokráciának.

Kuncze Gábor szerint súlyos állítások ezek, de érdemes hinni a szerzőnek, és tenni azért, hogy mégse váljanak valóra jóslatai.

Debreczeni József második, terjedelmes Orbán Viktor-életrajzában nemcsak a korábbi kötet 2002-es megjelenése óta eltelt időszakot elemzi politikusoktól származó bőséges idézetek kíséretében, de "újra kezdi a történetet Arcmás című kötetében", mert, mint állítja: "másik arc néz ránk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darwin első kiadás árverésen

Irodalmi ritkaságot, Charles Darwin A fajok eredete című könyve első kiadásának egyik kötetét… Tovább olvasom