Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Sztárlesőben a Könyvszalonon - Galéria, videó!

A győri Könyvszalon második napján rengeteg népszerű szerző lépett a győri közönség elé. Bár véleményünk szerint óriási hiba volt a Könyvszalont elköltöztetni a Bisinger sétányról, az értékes beszélgetések, izgalmas élménybeszámolók a Nemzeti Színházban sem vesztek el.
Lola anyukája, D. Tóth Kriszta

Délelőtt 11 órára zsúfolásig telt a Pódiumszínpad nézőtere. D. Tóth Krisztát várta a közönség, aki személyes történeteiről, életéről és annak legnagyobb „kalandjáról", Loláról mesélt Pomaranski Lucának, a Kisalföld újságírójának és persze rengeteg kismamának. „A Lolával az élet cikksorozat úttörő kezdeményezés volt. Kézen fogva ugrottak fejest egy új műfajba annak idején, újság és újságírónő" - mesélte Kriszta. A kísérlet azonban sikert aratott, de nem volt könnyű az a két év, amióta a Nők Lapja hasábjain Lola életéből kaphatunk ízelítőt. „Őszinteséget fogadtam. Sohasem akartam tanácsokkal teleírni az újság hasábjait, hiszen ki vagyok én, hogy ezt tegyem. Nincs a birtokomban a bölcsek köve, én sem csinálok mindent tökéletesen. Kaptam is ezért hideget és meleget egyaránt" - fogalmazott a Híradó műsorvezető-szerkesztője.


Kriszta élete Lolával valóban más lett. Egy idegen országban magyar mentalitással, angol férjjel és családtagokkal és egy kislánnyal, aki többet utazott már széles e világban, mint bármelyik légi kísérő, bizony próba elé állította a rendhez és sűrű időbeosztáshoz szokott újságírót. Az ötlet, hogy ezeket a történeteket D. Tóth Kriszta papírra vesse, onnan ered, hogy akkoriban számos történetet hallott arról, az úgynevezett sztárok élete mennyire tökéletes. „Gyerekeik még meg sem születtek, de már írni és olvasni is tudtak, sohasem sírtak és egyszerűen felülmúlhatatlanok" - jegyezte fanyarul. Kriszta tudta, mindez nincs így, ő pedig nem az a nagyotmondós fajta. Beismeri, ha néha hibázik, és hogy nem szakkönyvekből, hanem érzései szerint neveli az apró kisasszonyt, aki mára talán mamájánál is ismertebb. Mi sem példázza ezt jobban, mint hogy a dedikálás után Kriszta egyik ifjú rajongója fennhangon kiabálta: „Beleírt a könyvbe a Lola anyukája".

Galéria!

Bartók Eszter és a Hangfestők

Zenei csemegében sem volt hiány. Bartók Eszter, a Megasztárban ismertté és mondhatni, közönség kedvenccé vált tiszabábolnai lány épp olyan közvetlen és egyszerű, mint ahogy azt róla gondolni lehet. Ő most is, ahogy mindig a saját útját szeretné járni. Nem akar neves művészekkel együtt dolgozni csak azért, hogy jobban eladható legyen egy-egy korong, csupán írja a dalokat gitárján, és ha ez tetszik a közönségnek, az külön öröm. „Ez egy szenvedély. Akkor is itt lennék és zenélnék, ha csak három ember ülne a közönség soraiban. Ugyanakkor ez egy kiszámíthatatlan pálya. Nem tudhatom, meddig lesznek kíváncsiak az emberek arra, amit közvetíteni szeretnék feléjük" - közölte az egykori megasztáros.

Eszter ösztönösen él. Sohasem tanult zenélni, mégis messzire jutott. Legújabb produkcióját pedig, amelyet a győri közönség előtt Brüsszelben és Spanyolországban is örömmel fogadtak, két gitár kíséretében megszólaló örömzenének nevezhetnénk leginkább. Népdalba illő motívumokkal, szigorúan magyarul dalol az aranytorkú énekes.

Kálloy-Molnár Péter popzenei kalandozása

Hrutka Róberttel és Kalmus Felíciánnal zenélt a Könyvszalonban a népszerű színész. Tőle már megszokhattuk, hogy nem a dolgok könnyebbik oldalát választja, nem megy el napi sorozatba szerepelni csak azért, hogy többen ismerjék a nevét. Most viszont régi álma vált valóra, popzenében kalandozik. A koncertet azonban ne a szó hagyományos értelmében képzeljék el. Egy-egy történetet követnek, melyet aláfestenek a színész első szólólemezének dalai. Olyan történeteket mesél, amiken lehet nevetni, mert az élet írta őket. Apró bosszankodások, naponta előforduló váratlan élethelyzetek dalba öntése hallható a lemezen, amelyek éppen olyan egyediek, ötletesen, humorosak, mint a színész maga.

Bob Dent és az ő Magyarországa

Azoknak, akik komolyabb témákat kerestek, szintén kínált érdekes beszélgetéseket a könyvszalon pódiumszínpada. Bob Dent neve talán keveseknek cseng ismerősen. Brit újságíróról van szó, aki több mint húsz esztendeje él Magyarországon, így kívülállóként, mégis belülről látja a mi életünket.

Hallható angol akcentussal töri a magyart, mégis a mi anyanyelvünkön mesélt eddigi munkáiról az író. Bár Győrbe legújabb könyvét jött el bemutatni, melynek címe „Magyarország kívülről, belülről", mégis a tavaly megjelent „Budapest 1956" című munkájára a legbüszkébb. Új kötetében arról mesél, ami számára bennünk, magyarokban a legfurcsább. Hogy férfijaink mennyire kevéssé tisztelik a nőket.

Bob Dent Magyarországról írt útikönyvével vált ismertté. 1956 történetét is ekként akarta megírni, mégis vaskos könyv, történelmi kalauz kerekedett belőle. Azt mondja, azért, mert nehéz volt kitalálni, mi is történt akkor valójában. A szemtanúk szinte egytől-egyig eltérően emlékeztek az eseményekre, helyszínekre. „Nem csak egy perspektíva van '56-ról" - tette hozzá. Azt mondhatom, ez a könyv az én '56-om történetét meséli el. És ez így jó. Az lenne baj, ha azt mondanám: az én '56-om az igaz".

Dunai Tamás „Szavakat fúvott"

Mindig meglepő, ha egy neves színművész olyanban mutatkozik meg, amiben ez idáig nem vagy csak kevesek előtt volt ismert. Szaxofont és klarinétot ragadott a művész, és a huszadik század nagy költőinek - Radnótinak, József Attilának, Babitsnak, Márainak - a műveiből olvasott részleteket, francia chansont dúdolt, összeállításával lenyűgözte a közönséget. Azt mondta: ezt a műsort 25 év és 5 perc alatt állította össze. A Madách Színház művésze most lépett először a győri színpad deszkáira, de azt ígérte, ősszel visszatér hozzánk.

Szinetár Dóra Várandósnaplója

Az Operettszínház művésze bár megvárakoztatta a közönséget, mégis rengeteg érdeklődőt csalogatott a pódiumszínpadra. A gyermekvárásról és az anyaságról mesélt, miközben a hallgatóság az éppen bemutatott könyvet szorongatta a kezében arra várva, hogy Dóra dedikálja azt.

„A Várandósnapló eredeti ötlete nem is az ő személyéhez kötődött" - mesélte a művésznő. Ő maga azokat a személyes élményeit, tapasztalatait írta le mintegy negyven témában, amiről úgy gondolta, hogy a gyermekáldás előtt álló anyukáknak segítséget, bátorítást adhat. „Minthogy használati tárgynak, naplónak készült a könyv, így hát praktikusnak is kellett lennie. Én magam azt élveztem, hogy írogathattam a terhességem alatt, beszélgethettem a még meg sem született gyermekemhez. Ezt a beszélgetést azután már csak folytatni kellett."

Számos témáról határozott véleménye van az énekesnőnek. Például a dohányzásról, amelyről kendőzetlen kritikával ír a naplóban. Szó van még a stresszről, az egészséges táplálkozásról, az internetről, vagyis mindenről, ami foglalkoztathat egy fiatal nőt élete meghatározó feladata előtt. Egy személyes riport a könyv, a maga közvetlen stílusával.

CD is készült a naplóhoz, ami Bereczki Zoltán (Dóra férjének) ötlete volt. A lemezen hallható hét dal a szerelemről szól. „Merthogy az is szerelem, amit egy anya érez a gyermeke iránt. A szó legtisztább értelmében szerelem" - hallottuk Dórától.

Búcsúzóul Dóra egy részletet is olvasott a naplóból, melyet még első gyermeke születésekor jegyzett le, majd tizenkét évvel ezelőtt. Az érzés azonban azóta sem változott.

Kepes András Győzikés kísérlete

Délután fél ötkor lépett pódiumra Kepes András a Kisalföld újságírójának, Werner Krisztinának a társaságában. A vibráló, egy-egy élethelyzetet mélyre ásóan bemutató, tanulságos beszélgetés csúcspontjai közé tartozott, amikor Kepes elkezdte mesélni a Győzikés kísérletét. A népszerű televíziós ugyanis egy főiskolai előadáson hat órán elemezte a diákoknak a népszerű műbalhé valóságshow-t, mondván „azt a műsort, melyet milliók követnek figyelemmel hétről hétre, butaság volna kézlegyintéssel lesöpörni az asztalról". Kepes szerint amúgy Győzike „minden hibája ellenére korunk komédiása".

A napokban hatvan éves újságíró olyan kedvenc mondásait is megemlítette, miszerint „az okos tele van kételyekkel, a hülye ellenben magabiztosan fújja butaságait". Kepest Albert Györgyi tragikus haláláról is faggatta a Kisalföld munkatársa, a pénteken elhunyt tévésre „rendkívül tehetséges, de labilis idegzetű kollégaként" emlékezett meg. Itt került szóba, hogy élete utolsó hónapjaiban saját kollegái, vagyis újságírók teregették ki Albert Györgyi magánéleti problémáit, alkoholizmusát ország világ-szeme láttára. Miként az is, hogy a szakmák közötti megbecsülési, bizalmi listán az újságírók a béka feneke alatt, konkrétan a politikusokkal nagyjából azonos szinten vannak. Amit Albert Györgyivel műveltek egyesek - tán nem véletlenül.

A Félbevágott pipafüsttől a Kannibálokig

A könyvbarátokat ma is kiváló események várják a II. János Pál téren. A teljesség igénye nélkül rövid ízelítő a vasárnapi programból.


10:00 - Félbevágott pipafüst - Berecz András ének- és mesemondó műsora (Nagyszínpad)

11:15 - Hankiss Elemér: Ikarosz bukása (Beszélgetőtárs Miszlivetz Ferenc szociológus, Pódiumszínpad)

13:00 - Csányi Vilmos: Kannibálok (Beszélgetőtárs dr. Edelényi Adél néprajzkutató, Pódiumszínpad)

16:00 - Mi a pálya? Hogy vagy?

(Spiró György és Bán Zoltán András az írói létről beszélget, Pódiumszínpad)Olvasóink írták

 • 3. Hazafi 2008. október 05. 12:38
  „Ha már Brassó városa ott van a könyvszalonon akkor lehetőleg oláh-román címerrel és beszéddel ne provokálják a magyart.
  Lenéző,gúnyos nagy-román felfogás mit keres győrben?
  A magyarul is beszélő fiatalember elmondása szerint magyar nemzetiségű,bár felfogása hasonlít az rmdsz románpártiságára.
  Éljen a szabad Erdély!!!
  Köszönet hogy a testvéri Lengyel nemzetbeli testvérvárosunk Poznan részt vett a könyszalonon!
  A lengyelek az igaz barátaink s nem az oláhok!!!”
 • 2. Valaki 2008. október 05. 09:49
  „D. Tóth Kriszta mitől sztár, attól hogy súgógépről beolvassa a híreket?”
 • 1. Bilbo 2008. október 04. 20:38
  „Oszt, mondja már meg kedveském, hogy miként maradhatott volna a Könyvszalon a Bisingeren... légpárnákon????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék fény helyett zöld agitáció

Győr - Az URH és Európa Kiadó legendás tagja Menyhárt Jenő Győrben „agitált" a… Tovább olvasom