Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Széppóza, vers, esszé - Indul az Ünnepi Könyvhét

A csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapokon mintegy 400 magyar szerző kötetével találkozhat az olvasóközönség Budapesten.
Az ünnepi könyvhét eredetéről szólva felidézte: Supka Géza javasolta 1927-ben Miskolctapolcán a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyletének közgyűlésén, hogy Magyarországon is kellene szervezni egy könyves ünnepet, amikor az igazi irodalom és az igazi írók kivonulnak ingujjban a közterekre. A kezdeményezés 1929-ben valósult meg.

A jövő hétfőig tartó Ünnepi Könyvhéten adják át a Szép Magyar Könyv 2007 Verseny elismeréseit és a kulturális tárca által alapított, a minőségi könyvesboltokat jutalmazó Hermész-díjakat.

79. Ünnepi Könyvhéten és 7. Gyermekkönyvnap
79. Ünnepi Könyvhéten és 7. Gyermekkönyvnap


Zentai Péter László tájékoztatása szerint a 400 magyar szerző kiadványa között a tanulmányok és az esszék mellett mintegy 50 verseskötet, megközelítőleg 100 kortárs széppróza, 9-10 antológia és 50 gyermekkönyv található. (Műfajlista itt.)

A könyvhéten számos kiadvány kapcsolódik az idén 100 éves Nyugat című irodalmi folyóirathoz, többek között az Arion gondozásban megjelenő Volt egyszer egy lap: Nyugat; a Bába és Társai kiadványa, Juhász Gyula Alkohol és irodalom című kötete vagy Péter I. Zoltán munkája, az Ady és Csinszka, amely a Noran kiadó gondozásában jelenik meg.

Több könyv foglalkozik a közelmúlttal, a rendszerváltással vagy az 1968-as eseményekkel. Például: Berecz János Duna Kiadó gondozásában megjelenő Kádár élt... című kötetét, valamint G. Fodor Gábor és Stumpf István Végjáték című, a múlt év politikai folyamatait, eseményeit elemző válogatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni könyvünnep a gesztenyefa alatt

Sopron - Első soproni könyvünnep a gesztenyefa alatt a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális… Tovább olvasom