Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Salman Rushdie Booker díja

Salman Rushdie brit író nyerte a Booker-díjasok legjobbját kiválasztó szavazást.

Az indiai származású, 61 esztendős író először 1981-ben kapta meg a Booker-díjat Az éjfél gyermekei (Midnight Children) című kötetéért, majd 1993-ban a 25. évfordulón ugyancsak ő nyerte el az addigi legjobb Booker-díjas megtisztelő címét, így most ugyanazzal a regénnyel harmadszor vívta ki a díjat.

A Best of Booker-díjat a világ leghíresebb irodalmi elismerésének 40. évfordulója alkalmából adták át. A Booker-díjasok listájáról kijelölt hat szerző közül végül online szavazással választották ki a győztest.
Az újabb elismerést alig két héttel azután jelentették be, hogy II. Erzsébet angol királynő az irodalomnak tett szolgálataiért lovaggá ütötte az írót.

Az éjfél gyermekei Salman Rushdie mágikus realista stílusának sokak szerint a legjobb példája: a regény főhőse ugyanazon a napon született, amelyen India elnyerte függetlenségét, a regényben személyes élete összefonódik az ország sorsával.

A Best of Booker díjas.
A Best of Booker díjas.

Ez a könyv azonban nem annyira ismert, mint az 1988-ban kiadott Sátáni versek, amely egyes muzulmán hittudósok szemlélete szerint iszlám hittételeket kérdőjelez meg. Ezért 1989-ben Khomeini ajatolláh, Irán vallási vezetője fatvát (kötelező vallási állásfoglalást, ítéletet) mondott ki szerzőjére, Rushdie-nak emiatt kilenc éven át rejtőzködve, a nyilvánosságot kerülve kellett élnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lány és Olga - könyvkritika

(...) Valójában a nőről tudunk meg mindent a regényből. Érzésekről, szerelemről, kínokról,… Tovább olvasom