Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Salinger-levelek New Yorkban

Az irodalmi világ évtizedeket várt erre: New Yorkban olyan leveleket tettek közzé, amelyek a Zabhegyező közelmúltban elhunyt szerzőjétől, J.D. Salingertől származnak.
 
A levelek "felbontása" azért különösen nagy esemény, mert Salinger évtizedek óta nem jelentkezett semmilyen írással, így még egy cetli sem került nyilvánosságra tőle.

A most bemutatott 11 levél 1991 és 1993 között született, és Salinger jó barátjának, korábbi szomszédjának, Michael Mitchellnek címezte őket. Üzeneteiben Salinger többek között arról ír, hogy eleinte mennyire élvezte a Zabhegyező iránti rajongást, hogy mennyire szórakoztató volt a New York-i metróval utazni, és hogy végül a regényhősének, Holden Caulfieldnek otthont adó nagyváros látogatásról látogatásra egyre idegenebbnek tűnt neki.

J.D. Salinger
J.D. Salinger


Salinger a levelekben a Caulfield által is használt Buddyrooként, vagyis haverként szólította meg Mitchellt, akiről legközelebbi barátjaként beszélt. A leveleket egy bizonyos Carter Burden szerezte meg, ő irodalmi gyűjteményének részeként hagyományozta a manhattani Morgan Könyvtár és Múzeumra. A gyűjtemény Salinger január 29-i haláláig nem tette közzé a leveleket, most azonban az érdeklődők kiállításon tekinthetik meg a különleges dokumentumokat.

A levelek egyikéből kiderül az is: Salinger nem akarta, hogy művei nyilvánosságra kerüljenek, ennek ellenére keményen dolgozott. Minden nap reggel hat órakor, de legkésőbb hétkor már íróasztalánál ült. Ez megerősítheti a rajongók reményét, hogy valóban léteznek további regények, amelyeket Salinger a fogadtatástól való félelmében nem közölt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Millennium-trilógia: krimi a krimiszerző körül

Stieg Larsson svéd krimiszerző Millennium-trilógiája az elmúlt évek egyik legnagyobb világsikere… Tovább olvasom