Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Réz András: Köldök - Könyvajánló

Ötven év történetét meséli el 1985 és 2035 között nyolc szereplő szemszögéből Réz András új könyve, a Köldök, amely az Ulpius-ház Könyvkiadónál jelenik meg.

Réz András a pénteki könyvbemutató előtt az MTI-nek elmondta: valójában a Köldök a harmadik regénye, mert Andrew C. Copper néven még az Orr című kötete előtt írt egy misztikus kisregényt. "Ennek ellenére ezt a könyvet volt a legnehezebb megírni. Nem vagyok gyakorlott író, sőt az is lehet, hogy nem vagyok író, csak történetmondó" - tette hozzá. Kiemelte, hogy míg az Orrban a szagok játszották a központi szerepet, addig az új könyvében az érintések.

"A köldök szónak nagyon sok jelentése lehet, utalhat egyrészt a születésre, kifejezheti a test kellős közepét és van egyfajta ezoterikus felhangja is. Elég, ha arra gondolunk, hogy szoktunk a világ köldökéről is beszélni" - magyarázta a címet.

Réz András
Réz András


A kötet ötven év történetét meséli el nyolc szereplő szemszögéből, 1985 és 2035 között. Az első rész arról szól, ami most és a közelmúltban történt. "Fel lehet ismerni konkrét eseményeket, de nem a történelemről szól a könyv. Inkább arról, hogy a világ jobb lett-e vagy rosszabb" - mondta az író, majd egyik szereplőjének gyakori mondatát idézve hozzátette, "volt jobb, lesz rosszabb".

Az író szerint a kötet második fele már arról szól, hogy milyen lesz a világ azok számára, akik most születnek. "Nem riogatni akarok, noha elég sötét jövő bontakozott ki. Pedig csupán meghosszabbítottam azokat a folyamatokat, amelyeknek ma tanúi lehetünk" - tette hozzá.

Réz András ugyanakkor megjegyezte: ez az első olyan könyve, amelyiknek bonyolult szerkezete van. "Hat hét alatt írtam meg a szigligeti alkotóházban, ahova egy hatalmas kockás lepedővel érkeztem, amire a regény főbb csomópontjait írtam fel" - mesélte az író, aki szerint a nyolc szereplő öregedését, nyelvhasználatának változását volt a legnehezebb megragadnia.
Az író ugyanakkor azt is elárulta, hogy a következő könyve vámpírokról szól majd. "Pofátlanul különbözni fog a klasszikus vámpírregényektől és a ma divatos neovámpír-történetektől. Hogy miben, az legyen még titok" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos nők, érzékeny ügyvédek

Megjelent P. Gál Judit legújabb, várhatóan nagy port kavaró harmadik könyve az Ördögök ügyvédei 3… Tovább olvasom