Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Rácz János kapta az Arany Penna díjat

Növénynevek enciklopédiája címmel tavaly megjelent 800 oldalas összefoglaló munkájáért Rácz Jánosnak ítélték idén a TINTA Könyvkiadó Arany Penna díját.

Az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia Tudós Klubjában, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Asztaltársaság idei első ülésén adta át Kiss Gábor, a könyvkiadó igazgató-főszerkesztője. Mint a méltatásban elhangzott, a Növénynevek enciklopédiája megjelenése óta kivívta a szakemberek elismerését, és komoly közönségsikert aratott.

A kiadó közleménye szerint az enciklopédia 760 szócikkében 1030 növénynév eredetét, etimológiáját ismerteti, és összefoglalja a növényről a legfontosabb tudnivalókat. A szócikkekből megtudhatjuk, mikor jelent meg a növénynév a magyarban, továbbá számos vidék népnyelvi elnevezéseiről is tájékozódhatunk. A szerző több esetben utal azokra a szépirodalmi alkotásokra is, amelyekben az adott növény szerepel.

Kiss Gábor igazgató-főszerkesztő a díjátadáson elmondta, hogy a korábban kiadott Keresztnevek enciklopédiájával és Családnevek enciklopédiájával megnyitott sort folytatta a Növénynevek enciklopédiája. A kiadó szándéka szerint ezek a művek túllépnek a hagyományos szótár funkcióin, és a nyelvi ismereteken túl lexikai tudást is adnak.

Rácz János a Növénynevek enciklopédiája összeállítása után nekifogott az Állatnevek enciklopédiája megírásának. A munkával a befejezéshez közeledik, a kéziratot a közeljövőben adja át a TINTA kiadónak - derül ki a közleményből.

A TINTA Arany Penna díjat 2000-ben alapították, és eddig a következő személyeknek ítélték oda: Bárdosi Vilmos, Eőry Vilma, Fercsik Erzsébet, Paraptics Andrea, Raátz Judit, Szathmári István és Zaicz Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bababeszéd a Gulliver szerzőjének leveleiben

A kisgyerekek beszédéből meríthetett ihletet a szerelmesleveleiben használt különleges intim… Tovább olvasom