Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Posonium Irodalmi Díj: Polgár Anikó a fődíjas

10. alkalommal adták át Pozsonyban kedden a Posonium Irodalmi és Művészeti Díjakat; az elismeréssel a szlovákiai magyar kultúra kiemelkedő alkotásait jutalmazzák.

A Csemadok székházában megtartott ünnepi rendezvényen Polgár Anikó kapta a fődíjat, míg életműdíjban Grendel Lajos, Tóth Elemér és Varga Lajos részesült.

Polgár Anikó az elismerést, amellyel ezer eurós anyagi jutalom is jár, a Kalligram könyvkiadónál megjelent Régésznő körömcipőben című verseskötetéért kapta.

Grendel Lajos több évtizedes írói, irodalomszervezői munkásságáért, míg Tóth Elemér költői és műfordítói tevékenységéért vihette el az irodalmi életműdíjat, amelynek értéke 1150 euró.

A Posonium Művészeti Díj életműdíjával - 1000 euró - Varga Lajost tüntették ki több évtizedes képzőművészeti munkásságáért.
Különdíjat - 600 euró - kapott Tóth László költő, műfordító az Egy öngyűjtő feljegyzései című, a Kalligramnál megjelent könyvéért, valamint Misad Katalin egyetemi oktató Nyelvi kontaktusok című művéért, amelyet a Lilium Aurum kiadó jelentetett meg.

Fotó: Új Szó
Fotó: Új Szó


A Szülőföld-díjat - 300 euró - Szénássy Zoltán nyugalmazott gimnáziumi tanárnak ítélték oda Komárom ostroma 1849-ben című helytörténeti munkájáért.

A Posonium Irodalmi és Művészeti Díjakat a Madách Egyesület adja. Az irodalmi díjat a szlovákiai magyar kultúra támogatására az Egyesült Államokban élő házaspár, Lauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteltbeli elnöke, valamint férje, John Lauer alapította, a Posonium Művészeti Díjat pedig Mátyásfalvi György.

A jubileumi 10. díjkiosztó ünnepségen mind a három díjalapítónak emlékérem - Nagy János szobrászművész alkotása - átnyújtásával fejezte ki köszönetét a Madách Egyesület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Utassy József költő

A Kossuth-díjas művész 69 éves korában, hosszas betegség után Zalaegerszegen hunyt el. Tovább olvasom