Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Pósa Zoltán új verseskötettel jön

A fehér bohóc halála címmel jelenik meg Pósa Zoltán József Attila-díjas költő, prózaíró új verseskötete a június eleji 82. Ünnepi Könyvhétre.

A címadás a commedia dellíarte ismert figurájára utal, aki a szerző szerint a mindent túlélni képes költészet szimbolikus alakja. Pósa Zoltán többek között Debrecent, a szülővárost, a Székelyföldet, Itáliát és az új azílumot, Balatonföldvárt is megidézi költeményeiben. Ugyancsak megjelenik a könyvhétre Pósa Zoltán breviáriumának második kiadása, amelyet a Coldwell Kiadó gondoz Gáspár Ferenc válogatásában.

Jókai Anna írónő Pósa Zoltán hatvanadik születésnapjára írt köszöntőjében úgy fogalmazott: Magyarországon szinte egyedülálló, hogy egy költő minden szerelmes versét a feleségéhez írta. Pósa Zoltán nemcsak ebben számít különcnek: állítja például, hogy az Artúr-mondakör varázslójának, Merlinnek a sírja a kelták által alapított Balatonföldváron van.

Az MTI azon kérdésére, hogy főművének, az Aranykori tekercsek című regényének valóságos jobboldali anarchista alakmása mennyire merít a valóságból, Pósa úgy fogalmazott: regényeiben az ifjúkor múlhatatlan varázsát és önsorsrontó "ellenvarázsát" írta meg. Azokban is fontos motívum, hogy a főszereplőt a züllés és a lassú öngyilkosság poklából menti meg az asszonya, Barna Márta.

Mint kifejtette, verseiben és újabb prózáiban meg akarja dönteni azt a tévhitet, hogy csak az élet sátáni szféráiról lehet egyetemes értékkel bármit is írni. Világvége felé rohanó Földünket szerinte a költőknek, a költői képzelet mágneses erőit összegezve kell a halál völgyéből az élet birodalma felé kalauzolni.

Pósa Zoltán újabban kifejezetten vidám, mulatságos verseket is ír. Obersovszky Oby Gyula 1996-ban erre utalva írta, hogy ennek a poétának "fényes és koracsaló a tekintete". Obersovszky Gyula, az egykori 1956-os halálraítélt egyike volt Pósa öreg barátainak, akik közé olyan nagyságok tartoztak, mint Hernádi Gyula, Gyurkovics Tibor, és Lázár Ervin. Pósa szerint nem szabad a fiatalkori barátokat sem megtagadni, mert önmagunkat csonkítjuk meg, ha levágunk ifjúságunkból egy darabot.

Pósa Zoltán József Attila-, Obersovszky-, Bertha Bulcsú-, Szellemi Honvédelem- és Péterfi Vilmos-díjas alkotó húsz önálló kötettel rendelkezik. 2003 óta a Széphalom Könyvműhely jelenteti meg életműkiadását. Legnagyobb ívű műve az Aranykori tekercsek című nyolcszáz oldalas filozofikus szintézisregény, amely a Menekülés négy sávon és a Mediterrán tintabúra című művekkel trilógiává egészült ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marton László Távolodó: Az utolsó funky

Elkészült múltba visszatekintő, az elmúlt évtizedekben publikált műveit újrarendező trilógiája… Tovább olvasom