Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Patt Kepesnek - kritika

A Matt a férfiaknak minden bosszantó hibája ellenére érdekes könyv. Habkönnyű olvasmányként lapozhatjunk a strandon.
Könyvkrtika. A nyár könyvszenzációjának szánta az Alexandra Kepes András új riportkönyvét, s ennek megfelelően pénzt nem kímélve teleplakátolta a "Matt a férfiaknak" című írással az egész országot. Hogy a költségeket vajon behozta-e a példányszám, avagy sem, valószínűleg soha nem derül ki.

Az mindenesetre biztos, hogy jelen sorok írójának van hiányérzete a kötet kapcsán. Annak ellenére, hogy Kepes András az utóbbi évtizedekben dolgozó riporterek közül kétségkívül az egyik legigényesebb, legszórakoztatóbb figura. A precízség akarata a szóban forgó sakkos kötetnél is megvolt - Kepes az első oldalakon írja: két évig szinte együtt élt a Polgár-családdal, s volt, amikor ő kísérte Juditot versenyre a férje helyett -, valamiért azonban mégsem sikerült egésszé összegyúrni. A könyv sok helyütt csapongó, az idősíkok összevissza ugrálnak. Például a sakkzseni Bobby Fischer és a Polgár-család kapcsolatáról úgy jelent meg fejezet, hogy a végén nem Bobby halála a zárószó. (A súlyos lelki problémákban szenvedő, egykori amerikai fenegyerek elhunyta ugyan szerepel a könyvben - csak épp bő 100 oldallal később.)


Kepes András: Matt Férfiaknak Alexandra Kiadó
Kepes András: Matt a férfiaknak
Alexandra Kiadó

Arra a kérdésre, hogy miért nem lett egységes a kötet, a választ csak Kepes, a Polgár-család és a kiadó tudhatja. Ha tippelnünk kell, akkor arra gyanakszunk: mást akart a szerző és a sakkfamília, s mást az Alexandra. Utóbbi nyilvánvalóan minél bulvárosabb olvasmányt szeretett volna szétteríteni a piacon, Polgárék viszont érezhetően a sakkot mint játékot, életformát kívánták előtérbe helyezni. Kepes becsületére legyen mondva igyekezett is a pártjukat fogni - bár a zsenigyerekekről szóló részek eltúlzottak, gyakran feleslegesek, s ráadásul többször ismétlik is egymást -, de összességében tán ezen ellenmondás miatt vált ennyire kuszává a riportkönyv.

A Matt a férfiaknak minden bosszantó hibája ellenére mégis érdekes könyv; Polgár papa sakkpedagógiája, a szocializmusban állandóan gerinctelen támadások kereszttűzében álló család, s persze napjaink legnagyobb sakktornáinak kulisszatitkai bőven megértek egy misét. Amelyet aztán habkönnyű olvasmányként lapozhatunk a strandon, s végén elkönyvelhetünk egy pattot Kepes Andrásnak.Könyvkritika rovatunk támogatója:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták a szerb könyvesboltokból a Medina ékszerét

A szerb kiadó visszavonta a könyvesboltokból Sherry Jones "Medina ékszere" (The Jewel of Medina)… Tovább olvasom