Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Ókori kézirat a neten

Ókori görög kéziratok egyik legfontosabb gyűjteményét teszi közzé hétfői bejelentés szerint az interneten a British Library.

A könyvtár kézzel írt görög dokumentumainak ezer kötetes gyűjteményéből válogatva mintegy 250-et tölt fel a világhálóra, az érdeklődők ingyenesen juthatnak hozzá a történelmi iratokhoz.

Az írások - köztük Ezópusz meséinek 1844-ben, az Athosz-hegyen megtalált gyűjteménye - régóta elérhető volt a British Library olvasótermeibe elzarándokoló kutatóknak, de most már az egész világ hozzáférhet - emelte ki Scot McKendrick kurátor. A szakember kitért arra, hogy a londoni tartózkodás igen költséges lehet, és nem mindenki tudja megengedni magának, hogy heteket, hónapokat töltsön el a brit fővárosban kutatási célokkal.

Az antik iratok - noha lassabban kerülnek digitalizálásra - kevesebb gonddal járnak, hisz például nem vetődnek fel szerzői jogi gondok. Régiségük miatt azonban finomabb eljárást igényelnek. Az ilyen iratok oldalankénti digitalizálása becslések szerint egy fontba (324 forintba) kerül.

A British Library kollekciójának gyöngyszemeit is közzé akarja tenni az interneten, így a világhálóra kerülhetnek Leonardo skiccei, valamint a Biblia legrégebbi, hiánytalan példánya is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a Blackberry táblagépére a Kindle

Készül már a Blackberry táblagépére, a PlayBookra szánt Kindle-alkalmazás, amellyel az Amazon… Tovább olvasom