Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Négyszáz éves bibliára bukkantak egy templomban

A Jakab király bibliájának (King James Bible) egy eredeti példányára bukkantak Hilmarton nyugat-angliai falucska anglikán templomában.

Bár a könyv fölött található jelzésen szerepelt, hogy 1611-ben adták ki, a hilmartoni Szent Lőrinc-templom lelkésze csak a Jakab király bibliája megjelenésének idei 400 éves évfordulója kapcsán vizsgáltatta meg a könyvritkaságot.

A vizsgálat során egy tartalmilag igen érdekes nyomtatási hiba segített megállapítani, hogy a híres biblia második kiadásáról van szó, mely az elsővel együtt még 1611-ben jelent meg. Máté evangéliumának egy helyén, ahol a helyes szöveg szerint Jézus belép a Gecsemáné-kertbe, hogy tanítványaihoz szóljon, a vizsgált bibliában Jézus helyett az őt eláruló Júdás neve szerepel. A négyszáz éves biblia körülbelül 150 éve a polcon porosodott, miután a templom lelkészei modernebb változatok használatára tértek át.A könyvön ezzel együtt azért látszik a használat nyoma. Némileg csökkenti értékét, hogy a Teremtés könyvének első öt fejezete hiányzik belőle, valamint hogy 1857-es újrakötésekor lenyesték az addigra feltehetően kirojtosodott lapszéleket. A hilmartoni Szent Lőrinc-templom bibliája mindezek ellenére igazi könyvritkaságnak számít, hiszen a Jakab király bibliája eredeti, 1611-es példányaiból mára kevesebb mint kétszáz maradt meg. A kis falusi templomot eddig mindössze a 60 helyi hívő látogatta, a felfedezéssel azonban várhatóan számos turista felkeresi majd a Wiltshire megye északi részén található települést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Janikovszky Éva meseíró pályázat

Az úgy volt... címmel idén is meghirdeti Janikovszky Éváról elnevezett meseíró pályázatát a Fővárosi… Tovább olvasom