Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Mi következünk - kritika

A rendszer változott, vajon azoknak az emberek sorsa, akik mi vagyunk, miért nem?


A Magvető hozza formáját, amikor Novellárium sorozatában az évekkel ezelőtt meghalt, a huszadik századi irodalom legnagyobb novellistájának életművéből válogat. Tar Sándor kőkemény, s a nézet, ahonnét szemlélte a mindennapokat, s látta a reménytelenségbe tett első, második és utolsó lépéseket, hátborzongatóan igaz. A „hősök" lelépnek a térképről. Sorsuk valós, itt történt a szemünk előtt, és megeshetett velünk, szomszédunkkal vagy családtagjainkkal is. És meg is történt, néhány lépésre tőlünk, egy messzi tanyán, vagy egy ólban, liba mellesztés közben.

A huszonhárom novella végigjárja Tar Sándor örökségét, az életművet A 6714-es személytől a Lassú teheren át Az alkuig. Azt a világot, amiben éltünk évtizedeket, amelyet Kádár-kornak neveztünk, majd amit demokráciának, amelynek az elején minden jót hittünk, majd húsz évvel később visszanézve örülünk, hogy van hova mennünk reggelente dolgozni, s szomorkodunk, hogy Tar hőseinek már akkor sem volt, s holnap arról írna: nincs.

Tar Sándor: Te következel Magvető, 2008.
Tar Sándor: Te következel Magvető, 2008.
A szerző novelláiban ott a válasz a legfontosabb kérdésre: A rendszer változott, vajon azoknak az emberek sorsa, akik mi vagyunk, miért nem?

Az 1981-től 2004-ig megjelent Tar kötetek egyszerű, könnyen megfogható ismertetőjele, hogy az érzelmek erőszakos cselekedetek formájában törnek felszínre. Nyersen, brutálisan. Hogy Tar Sándor egyszerűen fogalmaz. Világos sorsok, tragédiák. Hogy nagyon mélyen ott a szépség, s rokonszenvet érzünk nincstelennel, csavaróval, munkanélkülivel, cigánnyal. S ott a beletörődés, a semmi, a nincs, a hitevesztettség, a közömbösség.

Születünk a boldogtalanságra vagy a környezet tesz azzá? Mindkettő? Döntse el, aki elolvassa Tar Sándor novelláit.

De szólok: egyszer, ma, holnap, mi következünk.

Könyvkritika rovatunk támogatója:

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvajánló: A világ boratlasza

A világ boratlasza a kartográfiai ábrázolás terén is remekel: a hatodik kiadás immár 200 térképpel… Tovább olvasom