Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Mesementő a javából

Molnár György mindössze 4-5 éves lehetett, amikor szüleitől egy csodálatos, színes képekkel illusztrált mesekönyvet kapott ajándékba. A már nyugdíjas gépészmérnök ma is őrzi az eredeti példányt, Cin, Babahu és Brekekex történetét azonban másokkal is szívesen megismertetné, - ezért adta ki a régi-új kötetet.
A győri művészetbarát szerint a történetek megismerésével emberibbé, jobbá válhatunk, az olvasni tanuló gyerekek szókincse pedig színesedhet, bővülhet. A Mesék az erdőből szereplőit Radnainé Bauer Erzsi, a szerző ugyanis egytől-egyig emberi tulajdonsággal ruházta fel: velük együtt lehetünk részesei az erdő ezerszínű világának: a téli csúszkálásnak, az első ibolyakeresésnek, a csillaghulláskor beteljesedő csodának, a karácsonyvárásnak. Molnár György észrevétlenül is visszaröppent bennünket a gyermekkorba, ráébreszt, hogy az erdőn kívüli világban mennyire kevés az alázat, a szerénység, a jó modor és a munka elismerése. S milyen igaz: egész életünkben keressük ezeket.

A tisztaságra, a jóságra és a természet szeretetére hívja fel a figyelmet az ismerős ismeretlen szerző és a mesekönyv kiadója, akinek meggyőződése, hogy a történetek megismerésével jobbá válhatunk.

„Itt nincs győztes és vesztes, kiabálás, netán harag, sokkal inkább a társas kapcsolatok pozitív példái adnak mintát a gyerekeknek. Példát kapunk udvariasságból és vendégszeretetből – magyarázza a győri művészetbarát-könyvkiadó, akinek ötéves kisunokája nagy örömmel forgatta a nagyapa által megmentett mesekönyvet, amellyel az olvasók szombaton délután 1 órakor találkozhatnak a X. Győri Könyvszalonban.

Ki volt Bauer Erzsi?

A szerzői jogokat védendő, Molnár György kereste a leszármazottakat, a rokonokat, ám csupán annyit tudott meg, hogy a könyvíró-képzőművész Radnainé Bauer Erzsi Bécsbe, majd Amerikába menekült férjével együtt a háború után, s ott is halt meg 1974-ben. Gyermekei, leszármazottai nincsenek, csupán egy, ma Németországban élő nagynénit sikerült a kiadónak felkutatnia, ő pedig boldogan fogadta a kötet újbóli megjelentetését.

Nemzedékeket tanított, tanít: Molnár György az eredeti és az új példány egyikével, amelyet Pécsváradon élő kisunokájának ajánl olvasásra. Fotó: Harcsás Judit
Nemzedékeket tanított, tanít: Molnár György az eredeti és az új példány egyikével, amelyet Pécsváradon élő kisunokájának ajánl olvasásra. Fotó: Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X. Győri Könyvszalon - Értékes könyvcsomagot nyertek!

Három szerencsés játékosunk könyvcsomagot nyert! Tovább olvasom