Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Megnyílt szerdán a 64. Frankfurti Könyvvásár. A világ legnagyobb könyvszakmai rendezvényén a fő téma a könyvkiadás világának kiterjedése.
Jürgen Boos, a könyvvásár igazgatója szerint "ősrobbanás" megy végbe a szakmában, naponta tűnnek fel új szereplők, új termékek és új üzleti modellek, a könyvkiadás és -terjesztés világa így évszázadok óta nem látott változáson megy át, és minden korábbinál szélesebb területet ölel fel. A frankfurti könyvvásár iránytűként határozza meg önmagát, a szakma fejlődésében döntő trendek felmutatására törekszik. Ezért az október 14-ig tartó rendezvény tartalmi súlypontja a gyermek- és ifjúsági média, hiszen ezen a területen zajlanak a legnagyobb erővel a könyvek világát alakító folyamatok.

A digitalizálás révén átalakuló értékteremtési lánc a jövőben egyre inkább az irodalmi tartalmak közös előállításán és használatán alapul. "Nincs már szükség arra, hogy minden kiadvány meglegyen otthon, a lényeg az, hogy bármikor hozzáférhessek és használhassam" - mondta Jürgen Boos csütörtökön. Peter Feldmann frankfurti főpolgármester hozzátette: a rendezvény az utóbbi években végérvényesen átalakult, a könyvek vásárából "a tartalmak vására" lett. Az idei, 64. Frankfurti Könyvvásáron 97 országból összesen 7307 kiállító jelent meg, ami nagyjából megfelel az egy évvel korábbival. Az euróövezeti válság miatt jelentősen csökkent egyebek között a spanyol és a görög kiállítók száma, bővült viszont az új szereplők köre. Külön standdal jelentkezik például a Nintendo és a Sony. A Nintendo bemutatja a Wii játékkonzol új verzióját, a Wii U-t, a Sony pedig a Wonderbook (Varázskönyv) nevű új készülékét, amelyet a Harry Potter-mesék alapján fejlesztettek. Az összesen háromezer rendezvényen az irodalmi Nobel-díjas Herta Müllertől az új önéletrajzi kötetét bemutató Arnold Schwarzenegger színész-politikusig több száz szerző vesz részt. A díszvendég Új-Zéland.

A fesztiválra 1986 óta hívnak díszvendég országot, Magyarország eddig egyszer, 1999-ben, a közép-kelet európai államok közül elsőként töltötte be ezt a szerepet. Az idén a magyar programokat a Balassi Intézet (BBI) és a Collegium Hungaricum Berlin (CHB), a német fővárosban működő magyar kulturális intézet szervezte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésével (MKKE) közösen. Hatos Pál, a BBI igazgatója az MTI-nek korábban elmondta: a frankfurti magyar program "a folyamatosság és a természetes megújulás" jegyében fejlődik. A nemzeti standon így az idén is bőséges kínálattal várják az érdeklődőket, de igyekeznek nemzetközi összefüggésekbe ágyazva bemutatni a magyar kultúrát, vagyis a magyar könyveket rendre a vásár rangos rendezvénysorozatai keretében mutatják be a német nyelvű irodalmi világ ismert szereplőinek közreműködésével. A Paschen Literatursalon nevű platformon például Bánffy Miklós Erdélyi történet című regénytrilógiája első részének, a Megszámláltattál... címűnek a német nyelvű kiadását a fordító és egy kritikus, Andreas Oplatka és Maike Albath közreműködésével mutatják be.

Ugyanitt eleveníti meg Földényi F. László esztéta és Katharina Raabe, a tekintélyes Suhrkamp kiadó kelet-európai köteteket gondozó lektora Polcz Alaine élményeit Asszony a fronton című kötetének frissen megjelent német fordításával. Az összesen háromezer rendezvényen az irodalmi Nobel-díjas Herta Müllertől az új önéletrajzi kötetét bemutató Arnold Schwarzenegger színész-politikusig több száz szerző vesz részt. A díszvendég Új-Zéland. A fesztiválra 1986 óta hívnak díszvendég országot, Magyarország eddig egyszer, 1999-ben, a közép-kelet európai államok közül elsőként töltötte be ezt a szerepet. A frankfurti könyvvásár elsősorban szakmai rendezvény, amelyen egyebek mellett kapcsolatokat építenek és kiadói jogokkal kereskednek.

A magyar program szervezői több mint egy tucat új magyar nyelvű könyvet mutatnak be a nemzetközi könyvpiac számára próbafordításokkal illusztrálva, New Books from Hungary (Új könyvek Magyarországról) címmel. A Forum Dialog nevű platform programjába illesztett rendezvényeken Berg Judit és Balázs Eszter felvonultatják például a gyermek- és ifjúsági irodalom friss termését, Terézia Mora és Márton László közreműködésével szépirodalmi és szakmai könyveket, köztük Temesi Ferenc Bartók című regényét és Komoróczy Géza A zsidók története Magyarországon I.-II. című munkáját mutatják be. A magyar kultúra az irodalmi fórumok mellett megjelenik a vásáron berendezett Gourmet Gallery nevű látványkonyhában (Gourmet Gallery Showküche) is, ahol Mautner Zsófia gasztroblogger egyebek között a slambucon, egy régi pásztorételen keresztül mutatja be a magyar konyhaművészetben az utóbbi években elindult fejlődést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stephen King 65

Szeptember 21-én lesz hatvanöt éves Stephen King amerikai író, a horror műfajának koronázatlan… Tovább olvasom