Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megalakult a Történelmiregény-írók Társasága

Vasárnap tartotta meg alakuló közgyűlését Budapesten a Történelmiregény-írók Társasága (TRT), melyhez a hazai regényirodalom számos ismert szerzője csatlakozott.

A szervezet azért jött létre, hogy mint az egyesület alapokmánya kimondja „népszerűsítse a történelmi regény műfaját és annak művelőit", továbbá „egységbe tömörítse és támogassa a műfajban tevékenykedő írókat". Az alapszabály szerint az egyesület tagjai lehetnek az irodalmi élet mindazon szereplői – írók, szerkesztők, kiadók – akik számára ennek a regényműfajnak a fejlődése kihívást vagy szívügyet jelent.

A magát érdekvédelmi szervezetként meghatározó és szigorú politikamentességet hirdető szervezet alapítói szerint ma már a történelmi regényírók egész új nemzedéke tevékenykedik a magyar irodalomban. Ennek tagjai lassan iskolát alkotnak, mely a kritika részéről is figyelmet érdemel. Nem leplezett cél az állami és magán mecenatúra érdeklődésének elnyerése is, mivel a műfaj hitelességének és irodalmi színvonalának további emeléséhez a szerzők kutatómunkájának, tanulmányútjainak elősegítésére is szükség lenne.

Az egyesület tervei között szerepel egy Gárdonyi Géza emlékplakett évenkénti odaítélése is az év legnagyobb érdeklődéssel fogadott történelmi tárgyú regényét jegyző szerzőnek. Emellett a társaság csoportos országjáró író-olvasó találkozók, dedikálással egybekötött felolvasóestek, kedvezményes könyvvásárok megszervezésével is segíteni kívánja a tagokat.

Az alakuló közgyűlés titkos szavazással az elnökség tagjává választotta Benkő Lászlót (alelnök), Bokor Pált (elnök), Fábián Jankát (alelnök), Iván Katalint és Marcellus Mihály (titkár) A műfaj ismert szerzői közül az alapító tagok között vannak továbbá Nemere István, Fonyódi Tibor, Trux Béla és mások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

84. Ünnepi Könyvhét

Háy János író nyitja meg a csütörtökön kezdődő 84. Ünnepi Könyvhetet és Gyermekkönyvnapokat a… Tovább olvasom