Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Magyarország története képekben

A dualizmus korától napjainkig mutatja be Magyarország történetét a fotográfia eszköztárával az a háromkötetes mű, amely az Osiris Kiadó, a Magyar Távirati Iroda és az Országos Széchényi Könyvtár gondozásában jelent meg.


A Magyarország története képekben című könyvet hétfőn mutatták be. Gyurgyák János, a könyv szerkesztője az elmúlt évben a budapesti gyűjtemények mellett végigkutatta a vidéki, valamint a környező országok múzeumainak anyagát. "Egy olyan könyvet szerettem volna szerkeszteni, amelyben nem a szövegek, hanem a képek dominálnak" - hangsúlyozza Gyurgyák, akit izgatott a kérdés, hogy vajon a képek hozzájárulnak-e a történeti folyamatok mélyebb megértéséhez?

A szerkesztő a bemutatón elmondta: a könyv újdonsága, hogy Magyarország történelmét "alulnézetből" mutatja be, mivel képanyagának több mint a fele társadalmi kérdésekkel, így a mélyszegénységgel, a parasztsággal, a munkásokkal foglalkozik.

A díszdobozban megjelenő könyv három önálló kötetet tartalmaz: A dualizmus kora, Magyarország a két világháború között, Szocializmus és rendszerváltás Magyarországon. A kötetek mintegy 2500 képi dokumentumot tartalmaznak, a fotókat korabeli szövegek egészítik ki.

Komoróczy Géza történész szerint a magyar fotógyűjteményeket talán még senki sem vizsgálta át oly alaposan, mint Gyurgyák János. Úgy vélte, hogy Magyarország nem tud képeket olvasni, a diákok nem tudják értelmezni a vizuális ábrázolásokat, nem értik a képek struktúráját, szimbolikáját. Így a történelemoktatásban és a történeti kultúrában égető szükség lenne arra, hogy a képek olvasását megtanítsák.

Romsics Ignác történész óriási vállalkozásnak nevezte a művet, amely a modern Magyarországot mutatja be, ugyanakkor úgy vélte, hogy aránytalanságok mutatkoznak a válogatásban. Míg a dualizmus korának 450 oldalt szentelt a szerző, a Horthy-korszak 25 évének 260-at, s alig valamivel többet a második világháború végétől napjainkig tartó időszaknak, holott a rendszerváltás óta eltelt csaknem két évtized is megérdemelne egy önálló kötetet. Hiányolta, hogy az 1945 utáni korszakból "eltűnik az irodalmi élet", s hiányzik Kertész Imre, az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas is.

Vince Mátyás, az MTI Zrt. elnöke szenzációsnak nevezte a válogatást. Az anyag harmada-negyede a Magyar Távirati Iroda fotóarchívumából származik, amely Közép-Európa egyik legnagyobb képarchívuma 13 millió fotóval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A miniszter úr naplót írt - kritika

"Elég, ha csak azt írjuk ismertető gyanánt: van egy miniszter, aki senki, van az ő szörnyű… Tovább olvasom