Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Könyvajánló - Fodor Ágnes: Szöveg.doc

Megjelent Fodor Ágnes, író-filmrendező, novellás kötete a „Szöveg.doc“.
A szerző visszatekintve húsz év (1970-1990) szerelmeit idézi fel a Kádár korszak hátterével. Az érzelmileg mély, spirituális üzenetű könyvet, egy régi - Ketyere nevű, tizenhat megabájtos számítógépen írta 1998-ban, ezért a „.doc“ fájlnév kiterjesztés. A fejezetek címe is így végződik tartva azt a szabályt, hogy a technikailag kezdetleges World szoftvereken maximum csak hat karaktert lehetett szövegcímként használni – viszont a könyvben, az érthetőség kedvéért ezek ékezetes formában olvashatóak: Lélek.doc, Sanzon.doc, Vonat.doc, Folyó.doc és így tovább, de az ínyencek még így is felfedezhetik a régi hatbetűs fájlneveket.

Fodor Ágnes 1952-ben született Budapesten. 1970-1999-ig a régi Magyar Televízióban dolgozott, rendezőként négy filmet jegyzett az Árvai Jolán féle Fiatal Művészek Stúdiójában. 2000 óta Németországban él német férjével.
Filmjei: 1978 - Gyalogjárók; 1982 - Hagyaték; 1985 - Útszéli Isten; 1992 - Valami más...

Fodor Ágnes, a „Szöveg.doc“ című könyvéről: "1998-ban új korszak kezdődött az életemben, mikor megszereztem életem első számítógépét, amellyel először is rajzolni kezdtem, majd - mint valószínűleg majdnem mindenki, írni. S ekkor összeállt egy történet: a szerelmeimé. Fél év éjszakai sétái vannak ebben a könyvben, Egérke kutyámmal. Szép időszak volt.

Fodor Ágnes
Fodor Ágnes


1999-ben, mikor huszonkilenc évi munkálkodás után kirúgtak a Magyar Televízióból, mintha megállt volna az élet – elkezdtem emlékezni. A Kádár korszakban egy dologban voltunk szabadok: a szerelemben. Sok szerelmem volt, kicsik is, nagyok is. Akik csak egy éjszakás megállónak tekintették természetes szerelemvágyamat, nem írtam, csak azokról, akik megmozdították a lelkem örvényeit. És persze a történeteimmel egyidejűleg megmutatkozik óhatatlanul a háttér is, „a legvidámabb barakk", amely valójában mégiscsak egy ócska kis diktatúra volt, még akkor is, ha jobban éltünk, mint manapság.

A kötet huszonkét novellából áll, ahogy a tarot kártya huszonkét lapból: tulajdonképpen kis mozaik képek, lírai logikával megírt ritmikus próza, az 1970-1990 közti évekről. Fontosak a fejezetcímek, mert kijelölik azt az asszociációs rendszert, ami a könyv mondanivalóját az olvasó számára megvilágítja."

1. Lélek.doc - Az első fejezet arról szól, hogy miért akarok írni, és egy találkozásról Mohameddel, ami meghatározta az egész életemet – tőle hallottam először a szufik világáról. Évekkel később a tarot mesteremmel, (Kazanlár Aminollah Emil, török-magyar születésű kabalista, szufi és alkimista), visszatértem ehhez az életérzéshez és filozófiához.
2. Sanzon.doc - Mohamedről, akivel az elsőben találkoztam.
3. Vonat.doc - Egy asszociációs írás, főleg szintén Mohamedről.
4. Folyó.doc - Mohamed levele a szufi életérzésről.
5. Hétközn.doc - A hétköznapokba való visszatérésről szól, és megjelenik benne Ábel, életem első nagy szerelme.
6. Kőhó.doc - Egy kielégületlen, kínzó szerelem.
7. Eli.doc - A legjobb barátomról, akivel máig is azok vagyunk- egy hajszál választott el attól, hogy összeházasodjunk.
8. Dili.doc - A betegségemről, az idegszanatóriumban szerzett élményeimről.
9. Jóska.doc - Jóskáról, egy csóró csövesről.
10.Tűz.doc - Mohammed levele, hogy a betegségem kezdetével egy időben tűz ütött ki a lakásán.
11. Víz.doc - Szabad asszociáció, amely a tűz alapelem után a vizet jeleníti meg.
12. Levegő.doc - A levegő alapelem.
13. Rózsa.doc - Prózában írt verseket tartalmaz, egykori edzőmhöz fűződő érzelmeimről
14. Föld.doc - A negyedik alapelem a föld: újra Ábelt idézi a halálától elindulva.
15. Szíved.doc - Ábel hozzám írt levelei.
16. Torony.doc - Ábel írásai.
17. Szívem.doc - Egy makáma, azaz rímes próza szintén az edzőmhöz.
18. Losang.doc - Eli, a legjobb barátom Los Angelesben élt, míg én Budapesten. A kettőnk közti levelezés.
19. Metró.doc - Egy vers a Budapesti metróról
20. Budapest.doc - Az Elivel való levelezés folytatása.
21. Csend.doc - A belső csendről, a szerelmek lecsengéséről.
22. Angyal.doc - Kapcsolat egy bolgár fiatalemberrel.

Részlet a kötetből

„Könnyedén otthagynék érted mindent - elmennék bárhová egy szál ruhában ha csak láthatnálak is, még ha üveglap lenne is köztünk, vagy rács... Te vagy, akiért oda tudnám adni az életem - és nem változott semmit az emléked, pont ugyanolyan, és nem is tud változni, mert a legtisztább érték, mert gyémánt. Tiszta, mint a víz, színes, mint a szivárvány, mindennél keményebb, s csak egy nem számit, hogy pénzben is mindennél többet érne. Hogy szeretek mindent Rád gondolva! Milyen tiszta, és erős lesz minden! Hát tűnj fel néha újra a képzeletemben, mint most is, hogy az öröm, ami átsugárzik, végtelen körré tágulva sugározzon tovább boldogságot minden irányba, és minden szenvedésre! Ez a szöveg a Tiéd. Én is Te vagyok."

Fodor Ágnes: „Szöveg.doc." című könyve megrendelhető a szerző e-mail címén: agnes.fodor@yahoo.de és a kiadónál is. megrendelem@undergroundkiado.hu

Fodor Ágnes az életéről: „1952. március 25-én születtem, tavasszal: Kos vagyok, neki a falnak is... Gyermekkoromat a zene és a matematika tanulmányozásával töltöttem, így aztán logikus, hogy filmrendező szerettem volna lenni, így kerültem érettségi után azonnal a Magyar Televízióhoz – meg persze úgy, hogy orvos anyukámnak oda volt protekciója.
1971-ben Keleti Márton felvett az akkor indult tévérendező osztályába a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol halála után Makk Károly növendékeként végeztem 1974-ben. Mivel megélhetésem sajnos nem kötődött a rendezéshez, dolgoztam mindenfélét, amit csak lehetett: tévéjátékokban, versműsorokban, élő adásokban meg mindenféle másban voltam asszisztens.

Később kitanultam az újságírószakmát is. Tévés alkotásaimat szabadidőmben, a Televízió Fiatal Művészek Stúdiójában készítettem, mely akkoriban Árvai Jolán vezetésével neves alkotóműhellyé nőtte ki magát. Szóval: néhány, (összesen négy) film – és a gályázás a megélhetésért a Kádár-korszak öröknek tűnő díszletei között.
Így telt az élet 1970 és 1999 között, miközben az említett díszletek leomlottak, az én életem pedig új irányt váltott: 2000-ben, negyvennyolc évesen életemben először férjhez mentem, ráadásul szerelemből, és egyenesen Németországba.

1988 óta a buddhizmus útját járom, tizennégy évig gyakoroltam az aikidó japán harcművészetet, reikis vagyok, (energiagyógyító) és tarot-mester."
Láng Judithirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

A díszvendég Brazília nemzeti standján tartott ünnepséggel kedden megnyílt a 65. Frankfurti… Tovább olvasom