Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Két új üzleti modell a könyvpiacon

Már 30 független könyvkiadó csatlakozott a ProsperoD könyvkereskedelmi disztribúciós rendszerhez, amely a részt vevők számára a terjesztés mellett elvégzi a raktározást, csomagolást, számlázást és a marketinget.

Hasonlóan új kezdeményezés a Könyvespont hálózat, amely idén 225 árushelyen teszi lehetővé az olvasóknak, hogy interneten rendeljék meg a könyvet, amit aztán az általuk megjelölt helyen és időpontban kiszállítanak nekik. Az egymáshoz lazán kötődő két kezdeményezés az évi körülbelül 70 milliárdos hazai könyvpiac csaknem 15 százalékát szerezheti meg.

Egyelőre 30 független könyvkiadó csatlakozott a Prospero Disztribúció (ProsperoD) nevű hálózathoz, amelyet a Prospero kiadó kezdeményezett. Ügyvezetője, Janzer Frigyes egy pénteki konferencián elmondta, hogy őszig várhatóan legalább 40 tagja lesz a rendszernek. A ProsperoD több költséges munkát együttesen végez el a kiadók számára: a könyvek raktározását, csomagolását, a számlák elkészítését és a marketinget. Ezzel a kisebb kiadók együttesen hatékonyabban képviselhetik magukat a kis- és nagykereskedőkkel szemben. A jelenleg csatlakozott 30 kiadó a magyar könyvpiac éves forgalmának körülbelül 8 százalékát, 5 milliárd forintot képviseli.Teljesen kikerüli a nagy kiskereskedelmi láncokat a Könyvespont hálózat, amelynek létrehozója az Intermédia '90 Kft. és a Minerva kiadó igazgatója. Dési Péter a Független Hírügynökségnek elmondta: a rendszerben a vásárlók interneten rendelhetik meg a könyvet, és ők dönthetik el, hol és mikor akarják azt átvenni. Idén egyelőre 225 árushely fogadja a rendeléseket, de ha nagy lesz az érdeklődés, egy éven belül akár meg is duplázhatják a pontok számát - mondta Dési. Az online könyvkereskedelem mára körülbelül 15 százalékot hasított ki a piacból, ennek felét, 4-5 milliárdot szeretnék a Könyvespont hálózatának megszerezni.

Nemrégiben tört ki nagy vita a kiadók és néhány kiskereskedelmi hálózat, elsősorban a Libri között amiatt, hogy utóbbiak a kiadók által amúgy is sokallt 50-ről 60 százalékra akarják emelni az árrést. A Független Hírügynökségnek ezzel kapcsolatban Dési elmondta, hogy a Könyvespont 45 és 48 százalék közti jutalékot kér és nem bizományban árusítja a könyveket, vagyis nem hónapok múlva számol el a pénzzel. A két új üzleti modell lazán kapcsolódik egymáshoz, a ProsperoD-hez csatlakozik a Könyvespont, és viszont is van erre lehetőség - mondta Dési Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyot nőtt a digitális könyvek száma

A gazdasági válság és a technikai haladás átformálta a könyvkiadást is: csökken a hagyományosan és… Tovább olvasom