Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Két könyv Afrikáról - kritika

Kevés hírt kapunk még manapság is a fekete kontinensről, ha eljut az európai emberhez egy-egy információ az legtöbbször éhínségről, AIDS-ről és háborúkról szól – a legfőbb gond azonban, hogy a hírek felületesek. Az Afrika feketén-fehéren sorozat két kötete mélyebbre ás.

Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában amíg ti játszottatok

Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam Afrikában amíg ti játszottatok Nyitott Könyvműhely, 2008
Ishmael Beah: Gyerekkatona voltam; Nyitott Könyvműhely, 2008
Ishmael Beah gyermekként járta meg a poklot: Sierra Leonéban tizenkét évesen sorozták be katonának, társaival együtt, hosszú évek alatt tökéletes gyilkossá vált. Olyannyira, hogy félelem nélkül vágta át bárki torkát.

A gyermekkatonák a harcok közben kábítószerfüggők lettek, s rehabilitációjuk – ha ugyan sikerült –, még évekig tartott. A könyv szerzője szerencsésnek mondhatja magát, de mindössze azért, mert túlélte a véres és embertelen harcokat, amelyet a kormány hadserege vívott a Forradalmi Egységfront (RUF) katonáival. Emlékeivel viszont nem cserélnénk.

Szemléletesen, néhol naturalisztikusan, részletesen megírt történet, amellyel több ezer kilométer távolságból is együtt kell érezni.


Nelson Mandela: A szabadság útján

A dél-afrikai Nelson Mandela egy hónapja volt kilencven éves. Az apartheid, a faji megkülönböztetés elleni harc jegyében befutott politikai pályája után saját akaratából vált meg a hatalomtól és a jótékonysági tevékenységnek szentelte magát. Sokan szerették volna pedig, hogy még legalább újabb öt évre vállalja hazájában, az elnöki tisztséget, és ezzel a megbékélés nagy művének kiteljesítését.

Nelson Mandela: A szabadság útján Anthropolis Egyesület - Nyitott Könyvműhely, 2008
Nelson Mandela: A szabadság útján Anthropolis Egyesület - Nyitott Könyvműhely, 2008
Életrajzi könyvében részletek tudunk meg a 27 évnyi börtönbüntetésről, a 46664-es rabról (Mandela nyilvántartási száma), a rácsok mögötti világról, ahol fehér ember kínozta fekete honfitársát.

Az önéletrajzból megismerjük Johennesburgot, de ami érdekesebb: az állami vezetők játszmáit, titkait, érdekeit. Kevesebb szó esik azonban Mandela módszereiről, arról, hogyan sikerült a börtönből irányítania, és puhítania a rendszert. Csak sejtjük, hogy nem egyszemélyes harcot vívott, hanem komoly segítséget kapott a falakon és az országhatáron túlról. Keveset tudunk meg a szerzőről, emiatt kissé egyszerűnek minősíthetjük a mindenképp hiánypótló könyvet.

Mindkét kötet fordítására ráfért volna még egy részletes olvasás megjelenés előtt: bántó ugyanis, hogy egy helység előbb falu, bekezdéssel később város. Elmosódik a különbség mérföld és kilométer között (Gyerekkatona...), s a csarnokból is könnyen lett stadion. Hiba, hogy az 'én' személyes névmás helyett mindkét könyv rendszeresen a jómagam szót használja.


Könyvkritika rovatunk támogatója:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv és az ember - Fotópályázat

Győr - A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár a Győr-Moson-Sopron megyében élők részére fotópályázatot… Tovább olvasom