Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kertész Imre kapta a Jean Améry-díjat a Frankfurti Könyvvásáron

Kertész esszéírói munkássága annak a felvilágosult gondolkodásnak a híve, amely leszűrte a fasizmus és a kommunizmus barbárságainak tanulságait.

Kertész Imre író vehette át a Jean Améry-díjat esszéírói munkásságáért a frankfurti könyvvásáron csütörtökön. Esszéiben a 79 éves Nobel-díjas író szenvedélyesen védelmezi az emberiség szabadságát. "Kertész esszéírói munkássága annak a felvilágosult gondolkodásnak a híve, amely leszűrte a fasizmus és a kommunizmus barbárságainak tanulságait" - indokolta döntését az irodalomtudósokból és kritikusokból álló zsűri még augusztusban.

A Jean Améryről elnevezett, 12 ezer euróval járó irodalmi kitüntetést kétévente adják át a frankfurti könyvvásáron. Legutóbbi, 2007-es díjazottja Drago Jancar szlovén író volt. Jean Améry (eredeti nevén Hans Mayer, 1912-1978), osztrák származású esszéíró Túl bűnön és bűnhődésen című, 1966-ban megjelent, a Harmadik Birodalom áldozatainak létállapotát bemutató esszékötetével várt ismertté. A frankfurti könyvvásár második napján Paul Celan-díjjal tüntették ki Esther Kinsky műfordítót, Stephen Thome pedig az idei év legjobb irodalmi újdonságának járó díjat vehette át.

Kertész Imre
Kertész Imre


A Könyvművészeti Alapítvány (Stiftung Buchkunst) díjazta 2008 legszebb könyveit is. Csütörtökön prominens személyek sora jelent meg a könyvvásáron: a nap vendége volt többek között Margaret Atwood kanadai író, Tim Parks brit novellista, Jan Josef Liefers előadóművész, Eckart von Hirschhausen orvos-komikus és Elke Heidenreich író-újságíró-komikus is. A könyvvásár utolsó napján, vasárnap adják át a német könyvszakma békedíját.

A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő "békeünnepség" idei kitüntetettje Claudio Magris olasz író, aki a szakmai indoklás szerint elsősorban különböző kultúrák együttélésének és együttműködésének problémáival foglalkozik. A huszonöt ezer euróval járó irodalmi elismerést 1950 óta ítélik oda "nemzetségre, fajra és felekezetre való tekintet nélkül" olyan személyeknek, akik a "béke gondolatához jelentős mértékben hozzájárultak az irodalom, tudomány és művészetek terén végzett tevékenységükkel" - olvasható a www.friedenspreis-des-deutschen-buchhandels.de honlapon. A békedíjnak eddig két magyar kitüntetettje is volt: 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter kapta az elismerést.

A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjén - amely immár a 61. a frankfurti könyvvásárok sorában - kereken száz országból mintegy 1000 külföldi és hazai szerző, több mint 7300 kiállító vesz részt. A szervezők közlése szerint idén a kiállított kötetek száma meghaladja a 400 ezret, s közülük mintegy 125 ezret tesz ki az újonnan megjelent könyvek száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 millió oldal az EU Bookshopon

Tizenkét millió szkennelt oldal révén több mint 110 ezer uniós kiadvány immár 23 nyelven férhető… Tovább olvasom