Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

John le Carré visszautasította jelölését a Man Booker-díjra

John le Carrét életműve elismeréseként jelölték szerdán a tekintélyes Man Booker-díjra, ám a brit író nyomban kérte neve levételét a jelöltek listájáról, mondván: nem versenyez irodalmi díjakért.

A regényíró több mint húsz könyv - köztük A kém, aki bejött a hidegről és Az elszánt diplomata - szerzőjeként adott rangot a kémműfajnak mind az irodalomban, mind a filmművészetben.

A Man Booker Nemzetközi Díj zsűrije azon 13 író közé válogatta be, akik közül az idei díj nyertese kerül ki. A 60 ezer fonttal (18,2 millió forinttal) járó elismerést minden második évben egy élő szerző kapja irodalmi munkássága elismeréseként. Korábban Alice Munro, Chinua Achebe és Ismail Kadare is elnyerte a Man Booker-díjat. A díj kapcsolatban áll a Man Booker Irodalmi Díjjal, amivel évente a legjobbnak választott irodalmi művet ismerik el.

Az irodalmi munkásságukért jelölteket háromtagú zsűri válogatja ki, majd leszűkítik a jelöltek körét, és erről a listáról nevezik meg a győztest. A 79 esztendős Le Carré kiadója útján közölte: "rendkívül hízelgőnek" tartja a jelölést, de hangsúlyozta, hogy nem versenyez irodalmi díjakét, és kérte, hogy vegyék le a nevét a listáról. Rick Gekoski, a zsűri elnöke azonban tisztelettel visszautasította az író kérését. "John le Carré neve természetesen a listán marad" - közölte, hozzáfűzve, hogy nagy csodálói az író munkáinak.

A díj befutói között szerepel még többek között Phillip Roth amerikai regényíró, az ausztrál David Malouf, Rohington Mistry indiai származású kanadai író és két kínai szerző: Vang Anji (Wang Anyi) és Szu Tung (Su Tong). A 2011-es díjnyertes nevét május 18-án jelentik be Sydneyben. A Man Booker Nemzetközi Díjat és a Man Booker Irodalmi Díjat egyaránt a Man Group PLC támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nordland meseíró pályázat nyertesei

Lezárult a Nordland Kft. Víz Világnapja alkalmából kiírt meseíró pályázata. Tovább olvasom