Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Harry Potter kontra Nyilas Misi?

Mostanában felvetődött, hogy az általános iskolai kötelező irodalmi olvasmányok között a Harry Potter is szerepel(het)ne. Az ötlettel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Bármennyire is kortárs, bármennyire is jól megírt, izgalmas mű a Harry Potter, az elmúlt évek egyik legnépszerűbb könyve – az olvasásszociológus szerint –, inkább szórakoztató, mint szépirodalom. Talán emiatt lepődtek meg sokan, amikor mostanában többször felvetődött, hogy Joanne Kathleen Rowling angol író meseregénye esetleg helyet kapna az általános iskolai kötelező olvasmányok között. A magyartanárok egy része úgy véli, nincs helye az ilyen olvasnivalónak Molnár Ferenc, Gárdonyi, Jókai és Móricz irodalmi klasszikusai mellett, míg más vélemények szerint nem haszontalan, ha új választékkal frissül vagy bővül az évtizedek során megszokott lista.

Lakatosné Rozsnyai Henriette húsz éve tanít irodalmat. Az enesei pedagógus azok közé tartozik, akik az irodalmi alapműveltség meghatározó részének tartják a mostani kötelezőket.

Vallja: nem könnyű mondjuk egy Jókai-regény nyelvezete, de mindenképpen a diákok árnyalt történelmi ismereteit, szókincsét is gazdagítja.

Az egyik belvárosi könyvesboltban – mint azt Hajgató Judit eladótól megtudtuk – egyformán keresett a klasszikus kötelező és a szórakoztató kortárs irodalom. Fotó: Bertleff András
Az egyik győri belvárosi könyvesboltban – mint azt Hajgató Judit eladótól megtudtuk – egyformán keresett a klasszikus kötelező és a szórakoztató kortárs irodalom. Fotó: Bertleff András

Miután ez megtörtént, csak akkor jöhet – akár összefoglalásként – a filmváltozat.

– Az értékeinkről nem szabad lemondani, ugyanakkor naponta tapasztalhatjuk: változik a világ. Rákényszeríteni nem, de ráirányítani lehet a gyerekek figyelmét az értékes olvasmányokra. Sokszor a műből készült film közös megtekintése, egy-egy jellemző részlet felolvasása sokkal eredményesebb a rosszkedvű olvasásnál – hangsúlyozta érdeklődésünkre az öttevényen élő Karsainé Horváth Klára tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnökségi tagja.

S hogy miként vélekednek erről az érintettek, a diákok? A nyolcadik osztályos, a győri péterfys Fehér Csilla szerint: semmiképpen sem az Egri csillagok vagy a Légy jó mindhalálig helyett, hanem mellett szerepelhet csak a Harry Potter a kínálatban.

– Remek regény, de nem ér fel egy, a tananyagban szereplő szépirodalmi művel sem. Jól szórakoztat, de hasznos tudásunkat nem gyarapítja.

Bár a Nemzeti alaptanterv nem nagyon ír elő kötelező olvasmányokat, de az általános iskolásoknak minden bizonnyal még jó ideig Nemecsek Ernőről, Bornemissza Gergelyről, a Baradlay fivérekről és Nyilas Misiről kell jellemzést írniuk.

Olvasóink írták

 • 5. bonita2 2010. február 23. 00:58
  „A fiam valasztahatott Harry Potter vs. Pillango. Pillangot ertekelte!”
 • 4. bonita2 2010. február 23. 00:42
  „#3 :-)))))))))))))))))))))”
 • 3. Poltergeist 2009. február 19. 09:55
  „Az akinek az agyában ez megfordult már akkor sem volt normális amikor világrajött.
  Legközelebb meg már a történelemből már nem a tatárjárást hanem a csillagok háborúját tanítsák.
  Nagy az isten állatkertje.”
 • 2. BEry 2009. február 18. 23:39
  „Az igazsag az hogy mi se szerettuk a kotelezo olvasmanyokat de megis elolvastuk ha jo jegyet akartunk, es most mar orulok hogy igy tettem. A fiatalok tobbsege nem szeret tanulni se, szoval akkor zarjuk be az iskolakat es jarassuk oket night clubbokba? Az alapveto muveltseghez hozzajarulnak a klasszikus muvek amibol meg azt is megtudja a fiatal hogy regen a nagyszulei, szulei hogy eltek milyen volt az elet a hazajaban. Ahhoz hogy az ember szeresse a hazajat a multja ismeretere is szukseg van. Manapsag ebben nagy hianya van az orszgnak ugyhogy ne vegyuk meg ezt a lehetoseget is el.”
 • 1. tricse 2009. február 18. 19:07
  „Tudomásul kellene végre venni,hogy a mai fiatalokat már nem érdekli a kötelező olvasmányok nagy része és ezen nincs is semmi csodálni való! A belőlük készült filmek pedig egyenesen nézhetetlennek tűnnek a mai világban!
  A számítógép előtt felnövő nemzedék pedig nem szeret olvasni--tisztelet a kivételnek --és ezen csak rontanak a KÖTELEZŐ olvasmányok! Míg a Pál utcai fiúkat szerette a gyermekem addig a Kincskereső kisködmönnel és a Tüskevárral nem boldogultunk! Gyanítom a Kőszívű ember fiai sem lesz olvasott mű nála! Mielőtt még megköveznétek én több mint ezer könyvet elolvastam életemben,a gyerekek is ezt látták tőlem és mégse!

  Mikor nehezményeztem a drága,újrahasznosíthatatlan papírból készült,többnyire hetek alatt széteső tankönyveket akkor az igazgatónő közölte velem,hogy asszonyom haladni kell a korral! Nosza!Változtassunk a kötelezőkön átszabva a mai fiatalság szája ízére és akkor talán az olvasás is megszerethetőbb lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt John Updike

Elhunyt John Updike Pulitzer-díjas író, a modern amerikai próza egyik meghatározó alakja. Tovább olvasom