Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Gyerekkori pillanatok - kritika

A történetek szépek, lágyak, andalítóak. Öröm, ahogy múlik az idő.

José Saramago gyerekkora olyan lehetett, mint bármely más kölyöké. Rövid epizódokra szabdalt regényéből ez olvasható ki, és néhány érdekesség, például: születése dátuma és körülményei, amely ugye nem lehet saját emlék, inkább csak mesélhették az írónak. Ezen még a szerző is elgondolkodik: "Néha azt kérdezem magamtól, valóban magaménak mondhatok-e bizonyos emlékeket, s nem a másokéra emlékezem-e, nem voltam-e én magam csak tudattalan résztvevője némely epizódoknak, melyekről később, mások elmondásából szereztem tudomást, mert elmondták, akik jelen voltak, hacsak nem olyasmiről beszéltek, amit ők maguk is másoktól hallottak."

José Saramago: Kicsi emlékek Palatinus, 2008
José Saramago: Kicsi emlékek
Palatinus, 2008
S van még a könyvben számos szórakoztató vagy élvezetes történet, néhány kép a Tejóról, Portugáliáról, asszonyokról, anyákról, szerelmekről, csókokról. Visszautazni Saramago gyerekkorába izgalmas vállalkozás. A történetek szépek, lágyak, andalítóak.

Már a mondatok összefűzése, a fogalmazás módja is megnyerő, s még az is megbocsátható, hogy az író nem szerénykedik, ha arról van szó, büszke tanulmányaira, észjárására vagy hódításaira. "A tanítónőt nagyon meglepte helyesírói tehetségem (...) Vairinho igazgató behívatta apámat. Szorgalmas vagyok, jól tanulok, mondta, ezért határozottan képesnek tart rá, hogy a harmadikat és a negyediket egy év alatt, egyszerre végezzem el."

A Kicsi emlékekben Saramago nyelvezete tetszetős, könnyen érthető, mint egy kisgyerek elbeszélése a tegnap délutáni napközis élményekről vagy a hazáig tartó kalandos sétáról. Valódi nosztalgia, mesélő ritmusban, öröm, ahogy múlik az idő.

Könyvkritika rovatunk támogatója:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Life magazin legendás fotóarchívuma a Google-on

A Life magazin két és fél évszázadot átfogó fotóanyagát, a világ egyik legnagyobb fotóarchívumát… Tovább olvasom