Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Google-újdonságok a Frankfurti Könyvvásáron

A Google Editions lehetővé teszi az olvasók számára, hogy bármilyen eszközön - a mobiltelefontól kezdve akár az e-könyv olvasóig - olvashassák a műveket.

A könyvkereskedőknek szánja a frankfurti könyvvásáron csütörtökön beharangozott új szolgáltatását a Google; a Google Editions lehetővé teszi az olvasók számára, hogy bármilyen eszközön - a mobiltelefontól kezdve akár az e-könyv olvasóig - olvashassák a műveket.

A könyvek árát a kiadók határozzák meg, a program jövő évben kezdődik, 400-600 ezer könyv ilyen formában való megjelentetésével - számolt be Tom Turvey, a Google Book Search kiadói partnerprogram vezetője. "Ez böngészőalapú szolgáltatás lesz. Az e-könyvek piaca úgy fejlődik, hogy a könyveket bárhonnan elérhessék: a hozzáférést és a földrajzi helyzetet tekintve egyaránt" - mondta a szakember a világ legjelentősebb könyves seregszemléjén.

Turvey szerint az eladásokból származó haszon 55 százaléka a Google-hoz kerül, az internetes óriás azonban ennek javarészét a kiskereskedőknek adja. A haszon fennmaradó része pedig a kiadóké lesz. "A Google lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy eladják a könyveket, különösen azoknak jön jól, akik nem fektettek be a digitális platformokba. Úgy véljük, hogy a vásárlók többsége a kiskereskedőknél akarja megvenni az alkalmazást és nem a Google-nál" - fejtette ki Turvey.

A szakember megjegyezte: ez az első alkalom, hogy a vállalat pénzzé akarja tenni könyves projektjeit. A Google csütörtökön a német kormány és annak feje, Angela Merkel kancellár által megfogalmazott bírálatokra is reagált. A vállalat egyik jogi vezetője szerint nincs szó arról, hogy a Google a szerzői jogokat figyelmen kívül hagyva egyszerűen csak szkennelné a könyveket. Merkel heti rendszeres podcast üzenetében úgy fogalmazott, hogy az internet jelentős veszélyeket rejt a szerzők jogaira nézve.

"A német kormány számára világos, hogy a szerzői jogok számára az interneten is meg kell találni a helyet" - fogalmazott a kormányfő. Az Európában kiadók fenntartásai ellenére az elektronikus könyvek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nem utolsó sorban az olyan programoknak köszönhetően mint az Amazon.com Kindle nevű alkalmazása és a Sony Reader Pocket Edition olvasója. A Sony e-könyvtárában több mint százezer, a Kindle Store-ban több mint 330 ezer könyv érhető el e-formátumban.

A Google Books project keretében hozzávetőleg kétmillió műnek készítették el az elektronikus formátumát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertész Imre kapta a Jean Améry-díjat a Frankfurti Könyvvásáron

Kertész esszéírói munkássága annak a felvilágosult gondolkodásnak a híve, amely leszűrte a fasizmus… Tovább olvasom